Grįžti į pagrindinį turinį

Jūržolių pasaulis

Jūržolių pasaulis

 

Šiandiena pasidalinsiu ne savo, o mūsų draugės, ambasadorės RamunėsMindyoureats tekstu apie jūržoles

Jūržolės labai plačiai naudojamos azijietiškoje virtuvėje. Tikriausiai ne kartą esate ragavę ryškiai žalias wakame salotas, sushius ar miso sriubą su žaliais lapeliais. Visuose šiuose patiekaluose yra naudojamos jūržolės, kurios ne tik suteikia ryškesnio skonio, bet ir yra naudingos mūsų organizmui.

Toliau, Ramunė pasakoja apie skirtingas jūržolių rūšis, naudingumą sveikatai bei vartojimo būdus. Gero skaitymo! ;)

 

_______________________

 

Kas yra jūržolės?

 

Jūržolės – daugeliui nėra įprastas kasdieninis produktas, tačiau pasigilinus į įvairių jūržolių savybes, galima pastebėti, kad jos ne tik skanios, tačiau ir turtingos įvairiais elementais, taigi, verta jas įtraukti į kiekvieno mitybą. Pakalbėkime plačiau apie įvairių rūšių jūržoles ir galbūt susiviliosite jų paragauti daugiau!

 

Rudadumbliai / Kelp / Kombu / Jūros kopūstai 

 

Tai yra laminaria japonica rūšies jūržolės, plačiai auginamos Kinijos, Japonijos ir Korėjos vandenyse. Dideliais lapais augančios jūržolės pasižymi itin aukšta maistine verte ir skaidulų kiekiu. Dažniausiai džiovinamos dideliais lakštais.

Įvairiuose šaltiniuose teigiama, kad ši jūržolė prisideda prie organizmo detoksikacijos, dėl aukšto skaidulų kiekio padeda geresniam virškinimui, turi natūralių antioksidantų, taip pat prisideda prie geresnės skydliaukės veiklos. Gausu mineralų, tokių kaip cinkas, jodas, magnis, geležis, kalis, varis, kalcis, natūralus vitaminų A, B1, B2, C, D, E, K šaltinis, teigiama, kad gali mažinti cholesterolį.

Kelp plačiai paplitusi Rytų Azijos šalyse kaip svarbus ingredientas sultiniui gaminti. Japonijoje tai vienas pagrindinių dashi sultinio ingredientų. Daši receptą rasite čia

Tiesa, reikėtų pridėti, kad nuvirus sultinį dažnai pati jūržolė būna išmetama, tačiau ją dar galima ir pačią suvalgyti – įdėti į sriubą, stir-fry, salotas, marinuoti.

 

kelp rudadumbliai
Rudadumbliai

Wakame jūržolė

 

Tai jūržolė, kilusi iš šaltų šiaurės vakarų Ramiojo vandenyno pakrančių. Wakame yra salsvo išskirtinio skonio, traški ir plona. Dažniausiai sūdoma arba džiovinama vartojimui. Plačiausiai naudojimui paplitusi Rytų Azijoje, ypač Japonijoje.

Wakame jūržolėje gausu natrio, kalcio, B grupės vitaminų, taip pat vitaminų C, A, K, E, omega 3 rūgščių. Teigiama, kad wakame jūržolėje yra antioksidantų ir turi priešuždegiminių savybių, kai kur rekomenduojama vartoti ir esant geležies trūkumui. Dėl skaidulų kiekio padeda palaikyti sveiką virškinimą.

Ši jūržolė dažniausiai sutinkama japoniškoje miso sriuboje kartu su tofu ir svogūnų laiškais ir jūros žolių salotose – wakame labai skani termiškai neapdorota, taip pat vartojama ir marinuota.

 

wakame jūržolė
Wakame  

Hijiki jūržolė

 

Tai Rytų Azijos krantuose auganti jūržolė, šimtmečiais naudojama Japonijos virtuvėje. Ši jūržolė turi išskirtinę išvaizdą – yra pailga, tamsiai rudos, beveik juodos spalvos.

Hijiki taip pat gausu skaidulų, turi vitamino K, kalcio, geležies, jodo. Dėl skaidulų kiekio teigiamai veikia mūsų virškinimą, o taip pat kai kuriuose šaltiniuose teigiama, kad hijiki jūržolė gali mažinti cholesterolį.

Ši jūržolė dažniausiai sutinkama salotose, sriubose, taip pat dažnai įmaišoma į ryžius su kitais prieskoniais, dedama į padažus, stir-fry’us. Vartojama mirkyta, tačiau dėl savo nedidelio dyžio vartojama ir sausa, ypač, kai naudojama ryžiams skaninti.

 

hijiki jūržolė
Nuotrauka Shutterstock. Hijiki

Irish moss / Sea moss / Vaistinis drebuliuotis 

 

Tai Atlanto vandenyne Europos ir Šiaurės Amerikos uolėtose pakrantėse auganti jūržolė. Teigiama, kad turi begalę sveikatai naudingų ypatybių ir dažnai pasirenkama vartoti būtent dėl to.

Jūržolėje gausu kalio, B grupės vitaminų, skaidulų, teigiama, kad jose randama 90 mums būtinų vitaminų ir mineralų, taigi, susidomėjusiems derėtų patiems paieškoti detalesnės informacijos.

Vaistinis drebuliuotis tinkamas dėti į glotnučius, desertus kaip žaliavalgiška želatina, taip pat tinka į salotas, sriubas.

 

sea moss jūržolė
Nuotrauka Shutterstock. Vaistinis drebuliuotis

Nori

 

Tai kone labiausiai žinoma jūržolė. Kepama ir formuojama į lakštus, nori jūržolė žinomiausia sušių gamyboje. Taip pat dažnai randama pirkti mažesniais gabalėliais pakepta aliejuje kaip užkandis.

Kaip ir visos kitos jūržolės, nori taip pat mums naudinga – joje gausu skaidulų, taip pat magnio, jodo, kalcio, vitaminų A ir C.

 

nori lapai
 Nori lapai

Agar agar

 

Ši jūržolė daugeliui žinoma kaip veganiška želatinos alternatyva. Dažnai sutinkama miltelių, dribsnių forma, azijietiškų produktų parduotuvėse galima įsigyti ir šiaudeliais – tokie gabalėliai įprastai sutinkami maišytų jūržolių salotose.

Agar agar dažnai mėgstamas produktas žmonių, metančių svorį, mat išsiplečia skrandyje ir suteikia sotumo jausmą.

 

agar agar
Agar agar 

Dulse / Raudonoji jūržolė

 

Tai raudonos spalvos jūržolė, auganti Atlanto ir Ramiojo vandenynų pakrantėse. Išskirtinio skonio jūržolėje gausu jodo, kalio, cinko, chlorofilo, geležies, magnio, kalcio, beta karoteno, taip pat vitaminų E, A, B6, B12, skaidulų.

Jūržolė naudojama salotoms, glotnučiams, tinkama sriuboms, o taip pat labai paplitusi džiovinta kaip gardus užkandis.

 

dulse raudonoji jūržolė
Nuotrauka Shutterstock. Dulse

Svarbu žinoti

 

Vitaminų ir mineralų yra gaunama iš įvairiausių šaltinių, taigi, svarbiausia įvairi ir subalansuota mityba – jūržoles vartoti medžiagų papildymui, o ne kaip pagrindinį šaltinį.

Reikėtų atkreipti dėmesį, kad vartojant jūržoles, prieš tai perskaitykite dienos rekomendacijas ant pakuotės – dėl aukšto jodo kiekio dažnai būna rekomenduojama dienos norma iki 3 g per dieną džiovintos masės.

 

_______________________

 

Tikiuosi, kad šis įrašas jums buvo naudingas. Neslėpsiu, jog ir pati labai daug sužinojau ir niekada nemaniau, jog agar agar - tai jūržolė! Beje, pas Ramune Instagram'e @mindyoureats galite rasti ir vaizdo įrašą.

Pas mus Miso Gero galite rasti kelp / rudadumblių bei nori lapų. Taip pat, turime ir keletą užkandžių, kuriuose yra jūros dumblių: saldūs jūros dumblių ritinėliai aštraus ir originalaus skonio, krekeriai, kepti nori lapai saldaus kalmarų skonio, aštrus buldak užkandis, makaronų krekeriai jūros dumblių skonio.

Komentarai

Būk pirmas, kuris pakomentuos!
Visi komentarai, prieš paskelbimą, yra peržiūrimi.

Tavo krepšelis

Tavo krepšelis tuščias.
Grįžti į parduotuvę.
Ačiū, jog su mumis susisiekei! Atsakysime per 24 val. Ačiū, jog prisijungei prie mūsų bendruomenės! Ačiū! Informuosime tave el. paštu, kai tik prekė vėl pasirodys prekyboje. Maksimalus galimas prekės kiekis jau pridėtas Liko tik viena prekė! Liko tik [num_items] prekės!