Grįžti į pagrindinį turinį

Ryžių vynas

Ryžių vynas

 

Ryžių vynas tai alkoholinis gėrimas, kuris yra fermentuojamas ir distiliuojamas iš ryžių. Tradiciškai šis gėrimas naudojamas Rytų, Pietryčių ir Pietų Azijoje. 

Yra apie 40 šio vyno rūšių, tačiau šiandien pakalbėsiu apie Shaoxing ir Miriną, kuriuos Azijos virtuvės mėgėjai jau turėtų žinoti. ;)

Apie miriną jau žinojau seniau, jį ir pati labai dažnai naudojau namie dar iki Miso Gero atsiradimo, bet Shaoxing man buvo naujas atradimas. 

Kadangi mėgstu žiūrėti įvairius gaminimo video, Shaoxing arba Chinese wine jau buvo girdėti, tačiau pati niekada taip ir nepanaudojau. Na, iki tol, kol atvyko mūsų pirmos prekės. 

Pamenu, jog Shaoxing buvo išpirktas taip greit, ko tikrai nesitikėjau. Labai apsidžiaugiau, nes supratau, jog turime daug azijietiško maisto fanų. 

Na, bet laikas apie juos pakalbėti truputį plačiau ir supažindinti tuos, kurie dar jų neatrado. :)


Saldusis ryžių vynas - mirinas


Mirinas yra vienas svarbiausių ingredientų japonų virtuvėje. Jis panašus į sake, tačiau turi mažiau alkoholio ir daugiau cukraus. Tradiciškai, cukrus papildomai nėra dedamas. Jis natūraliai atsiranda fermentacijos procese.

Šis vynas gaminamas iš lipnių ryžių, distiliuoto alkoholio ir koji. Kviečiu pažiūrėti šį trumpą ir labai gražų video apie mirino gamybą.

Subtilai saldaus skonio ir su umami prieskoniu, mirinas yra skanaus teriyaki padažo ar ryžių paslaptis. Pažadu, jog paragavę ryžių su mirinu, daugiau kitokių nebedarysite. Na, gal ne taip dramatiškai, bet bent jau sushi ryžius tikrai rekomenduoju gardinti mirinu. ;)

Man asmeniškai mirinas yra nepakeičiamas ingredientas gaminant padažus stir-fry patiekalams bei marinuojant. 

 

mirinas


Yra išskiriamos kelios mirino rūšys:

  • Hon mirin. Išvertus iš japonų kalbos reiškia “tikras mirinas”. Jis yra gaminamas natūraliai ir neturi jokio pridėtinio cukraus ar druskos. Jis yra gana brangus, kadangi gaminimo procesas yra natūralus, taip pat, randamas tik specialiose parduotuvėse.
  • Aji mirin, kas reiškia - mirino stiliaus pagardas. Tai dažniausiai prieinamas mirinas, kuris gaminamas fermentuojant, tačiau jo procesų pagreitinimui naudojami papildomi saldikliai.
  • Mirin fu. Tai pagardas, savo skoniu panašus į miriną. Gaminamas iš kukurūzų sirupo, acto ir kitų ingredientų, kurie produktą padarytų savo skoniu panašiu į miriną. Ši rūšis taip pat dažnai sutinkama parduotuvėse ir yra daug pigesnė.

Miriną priskyriau prie TOP 3 produktų, nuo kurių siūlyčiau pradėti savo azijietiško maisto gaminimo kelionę.

 

Shaoxing vynas - kinų virtuvės must have


Ar kada pagalvojai, kodėl nesigauna patiekalas toks skanus, kaip kinų restorane? Gali būti jog trūkstamas ingredientas yra Shaoxing vynas.

Tai vynas, kilęs iš Shaoxing miesto Kinijoje. Sakoma, jog šiam vynui yra daugiau nei 2000 metų, dėl ko jis laikomas seniausių vyno rūšių Kinijoje. 

 

shaoxing vyno statinės

 

Shaoxing vynas gaminamas fermentuojant ryžius, vandenį ir kviečius. Brandintas vynas yra naudojamas kaip gėrimas. O gaminimui naudojamas vynas, kuriame jau yra druskos ir mažiau alkoholio. Jo skonis truputį kartokas, sūrokas ir jo gerti negalima.

Tai yra vienas iš naujesnių mano atradimų virtuvėje. Ir kaip minėjau pradžioje, šis ingredientas galimai yra “tas prieskonis”, kurio trūksta gaminant kinų virtuvės patiekalą. Aš dar tik eksperimentuoju, bandau, bet jau spėjau suprast, jog šis vynas yra nepakeičiamas marinuojant. Panašiai kaip ir mirinas, jis suminkština ir subalansuoja skonį. 

Kinai ypač dažnai naudoja šį vyną marinuojant mėsą ar žuvį. Taip pat, jis dažnas ingredientas įvairiuose padažuose bei wok patiekalų gamyboje.

Vienas iš tradicinių kinų užkandžių “apsvaigusi vištiena” (angl. drunken chicken) yra ruošiamas virtą vištieną laikant šio vyno ir kitų prieskonių “vonelėje”. Tokiu būdu gali būti gaminamos jūros gėrybės, žuvis ar tofu. Na, jau žinau, ką teks išbandyti ateityje. ;)

 

apsvaigusi vištiena - drunken chicken - tradicinis kinų užkandis


Jei reiktų išsirinkti vieną produktą, kurį rekomenduočiau, tikriausiai vis gi sakyčiau mirinas. Bet ne todėl, kad jis geresnis. Abu šie vynai atlieka svarbius vaidmenis šių šalių virtuvėse ir naudojami skirtingiems patiekalams. Tačiau, mano kuklia nuomone, mirinas būtų puikus startas, nes jo skonis švelnesnis ir jį galima naudoti neapdorojus. 

Tikiuosi, jog šis tekstas padėjo geriau susipažinti su mirinu bei Shaoxing vynu. O jeigu kils papildomų klausimų ar pastabų, būtinai parašyk! 

Komentaruose visada laukiu jūsų pasidalinimų: ar jau išbandei šiuos vynus savo virtuvėje? 

Kol kas, mirinas bei Shaoxing vynas išparduoti, tačiau kviečiu palikti savo el. pašto adresą prie produkto ir taip būsi informuotas pirmas, kai tik juos vėl turėsime prekyboje. 

 

Šaltiniai:


https://en.wikipedia.org/wiki/Rice_wine

https://thewoksoflife.com/shaoxing-wine-the-key-to-authentic-chinese-cooking/

https://www.masterclass.com/articles/how-to-cook-with-japanese-sweet-rice-wine#what-is-mirin

https://en.wikipedia.org/wiki/Mirin

Komentarai

Būk pirmas, kuris pakomentuos!
Visi komentarai, prieš paskelbimą, yra peržiūrimi.

Tavo krepšelis

Tavo krepšelis tuščias.
Grįžti į parduotuvę.
Ačiū, jog su mumis susisiekei! Atsakysime per 24 val. Ačiū, jog prisijungei prie mūsų bendruomenės! Ačiū! Informuosime tave el. paštu, kai tik prekė vėl pasirodys prekyboje. Maksimalus galimas prekės kiekis jau pridėtas Liko tik viena prekė! Liko tik [num_items] prekės!