Grįžti į pagrindinį turinį

Saldžiarūgštė baltųjų grybų sriubą - lietuviškų kiniečių klasika

Saldžiarūgštė baltųjų grybų sriubą - lietuviškų kiniečių klasika

Tikriausiai nerasčiau žmogaus, kuris nežino lietuviškų kiniečių klasikos – saldžiarūgštės baltųjų grybų sriubos. Ir sprendžiant iš žinučių kiekio, kuriose buvo klausiama apie receptą, ši sriuba labai mėgstama.

Nors šios sriubos paruošimas tikrai paprastas, man labai daug kartų nesigavo, ir ne kartą teko išpilti. Vis kažko trūkdavo arba padaugindavau acto, nuo kurio sutraukdavo visą burną.

Bet nepasidaviau ir atradau aukso viduriuką.

Vienas svarbiausių dalykų – sultinys jau turi būti skanus iki pilant actą ir cukrų, t. y. turėti pakankamai sūrumo ir umami. Kitas dalykas, nesupilti acto ir cukraus iš karto. Nors man čia buvo idealus kiekis, galbūt kitam pasirodys, jog norisi kurio nors elemento mažiau. Tad, pilam ir ragaujam.

O šiaip, patiekalas paprastas, nereikalaujantis ilgo pasiruošimo, kurį pagaminsit per 15 minučių.

Receptas

3-4 porcijoms reikės:

  • 2-3 didesnių pievagrybių (arba daugiau mažesnių)
  • 3-4 baltųjų grybų (kiekį irgi galima pasirinkti pagal save)
  • Saujelės juodųjų grybų
  • 0,5 v. š. grybų sultinio*
  • 1 a. š. druskos
  • 1,5 v. š. sojos padažo
  • Juodųjų pipirų pagal skonį**
  • ~60 g cukraus
  • ~140 ml ryžių acto
  • 1,5 l vandens
  • Šviežių agurkų ir svogūno laiškų

Eiga:

  1. Juoduosius ir baltuosius grybus dedame į atskirus dubenėlius ir juos užpilame karštu vandeniu, kad “išsiskleistų”.
  2. Į įkaitintą puodą pilame šiek tiek aliejaus ir pakepiname pievagrybius.
  3. Dedame pasirinkto sultinio, pamaišome ir dar kelias minutes pakepiname.
  4. Juoduosius grybus praskalaujame šaltame vandenyje, pasmulkiname ir dedame į puodą prie pievagrybių. Šiek tiek pakepiname.
  5. Pilame vandenį į puodą.
  6. Baltuosius grybus praskalaujame šaltame vandenyje, pasmulkiname ir sudedame į puodą.
  7. Dedame druskos, pipirų, sojos padažo ir ragaujame, ar tinkamas sūrumas. Jis gali priklausyti ir nuo to, koks sultinys bus pasirinktas.
  8. Kai vanduo užvirs, sumažiname ugnį*** ir pradedame pilti actą ir cukrų. Pilame po truputį ir ragaujame.
  9. Viską dar pamaišome ir nuimame nuo viryklės.
  10. Pilame į dubenėlį, dedame agurkus, svogūno laiškus ir skanaujame!

*Galima naudoti ir kitą sultinį, tačiau pati nebandžiau. Manau, jog vištienos ar daržovių sultinys čia taip pat tiktų.

**Iš tiesų, geriausiai naudoti baltuosius pipirus, tačiau savo mieste jų neradau nė vienoje parduotuvėje.

***Vanduo negali būti verdantis, kai pilame actą, nes mes nenorime jog jis išgaruotų.;)

Instagram‘e pasidalinau ir video, tad kviečiu pamatyti, kaip lengvai ir paprastai viskas paruošiama.

saldziarugste baltuju grybu sriuba

Komentarai

Būk pirmas, kuris pakomentuos!
Visi komentarai, prieš paskelbimą, yra peržiūrimi.

Tavo krepšelis

Tavo krepšelis tuščias.
Grįžti į parduotuvę.
Ačiū, jog su mumis susisiekei! Atsakysime per 24 val. Ačiū, jog prisijungei prie mūsų bendruomenės! Ačiū! Informuosime tave el. paštu, kai tik prekė vėl pasirodys prekyboje. Maksimalus galimas prekės kiekis jau pridėtas Liko tik viena prekė! Liko tik [num_items] prekės!