Grįžti į pagrindinį turinį

Kaip švenčiamos Kalėdos Azijoje?

Kaip švenčiamos Kalėdos Azijoje?

 

Artėja vienos gražiausių metų švenčių – Kalėdos. Papuoštos eglutės, lemputės, kvapnūs pyragai, maistu nukrauti stalai - daugumai mūsų įprastas vaizdas per šią šventę. O man įdomu, ar Kalėdos švenčiamos Azijos šalyse?

 

Kadangi populiariname azijietišką maistą, būtų gražu ir naudinga pakalbėti ir apie šių šalių tradicijas plačiau. Šiandien noriu papasakoti apie Kalėdas ir kaip jos švenčiamos Japonijoje, Kinijoje, Tailande, P. Korėjoje ir Vietname, o gal visai nešvenčiamos?

 

Manau, kad dauguma žinote, jog Kalėdos – tai religinė, krikščioniška šventė. Kadangi krikščionybė rytų Azijos šalyse nėra tokia populiari, Kalėdos ilgą laiką irgi nebuvo svarbios ar net žinomos.

 

Populiarėjant Kalėdoms ir joms tampant vis labiau komercinėms, šios šalys po truputį pradėjo minėti šią dieną. Toliau papasakosiu plačiau apie kiekvieną šalį.

 

Kalėdos Japonijoje

 

Krikščionys šioje šalyje sudaro tik mažą dalį, todėl Kalėdos yra labiau komercinė šventė. Išeiginės tą dieną taip pat nėra. Tačiau, dauguma japonų Kalėdas švenčia: pasipuošia parduotuvės ir restoranai, siūlomos įvairios dovanos bei pasiūlymai. Beje, ši šventė dažniau švenčiama su savo partneriu, neretai laikoma romantiška švente, o ne su šeima.

Įdomus faktas, jog KFC (Kentucky Fried Chicken) restoranai 1974 metais, paleidę kalėdinę kampaniją, taip išpopuliarėjo, jog valgyti keptos vištienos per Kalėdas tapo viena iš tradicijų. KFC restoranai net siūlo specialius kalėdinius rinkinius, kuriuos reikia užsakyti iš anksto.

 

kalėdos japonijoje
Nuotrauka Shutterstock: KFC kalėdinė reklama Japonijoje
 

 

Kalėdos Pietų Korėjoje

 

Tai viena iš Azijos šalių, kur krikščionių yra bene daugiausiai, apie 30 %. Būtent todėl, Kalėdos šalyje yra nacionalinė šventė. Jos švenčiamos einant į bažnyčia, giedojant giesmes, dovanojant dovanas. Nors kita dalis korėjiečių nėra krikščionys, tą dieną jie taip pat mini: keičiasi dovanomis bei renkasi su visa šeima prie bendro stalo. Patiekalai, žinoma, tradiciniai: bulgogi jautiena, kimchi, saldžių bulvių makaronai – Japchae. Kalėdų eglutės puošimas taip pat gana įprastas, kaip ir namų dekoravimas lemputėmis. Seniau, tai darydavo tik krikščionys, tačiau laikui bėgant, pradėjo jungtis ir kiti korėjiečiai.

Didieji miestai, tokie kaip Seulas, taip pat pasiruošia Kalėdoms ir išpuošia miestą bei rengia įvairus kalėdinius renginius.

 

kalėdos pietų korėjoje
Nuotrauka Shutterstock: Kalėdos P. Korėjoje  

 

Kalėdos Tailande

 

Krikščionys šioje šalyje sudaro gal tik apie 1 %, todėl ši diena oficialiai yra įprasta darbo diena. Žinoma, labiausiai turistų lankomos vietos Kalėdų metu pasipuošia bei rengia įvairius pasirodymus, tačiau vietiniams ši šventė nėra tokia svarbi. Tailande viena didžiausių metų švenčių yra Karaliaus Bhumibol diena, kuri švenčiama gruodžio 5 dieną, o kartais net ir visą mėnesį. 

 

Kalėdos Vietname

 

Nors Kalėdos ir nėra nacionalinė šventė, ji labai sparčiai populiarėja Vietname. Kadangi ši šventė neturi dvasinės priešistorės šalyje, tą dieną vietiniai mėgsta švęsti, leisti laiką su draugais, eiti į restoranus ir barus. Miestai taip pat puošiasi lemputės ir įvairiomis dekoracijomis. Beje, nedidelė dalis gyvenančių krikščionių, savo namus ir bendruomenes papuošia prakartėlėmis.

  

Kalėdos Kinijoje

 

Kinijoje Kalėdos nėra nacionalinė šventė (išskyrus Honkongą ir Makao). Kadangi krikščionys šioje šalyje taip pat sudaro tik labai nedidelę dalį, Kalėdos yra labiau komercinė šventė. Didieji miestai pasipuošia leputėmis, įvairiomis dekoracijomis, tačiau mažesniuose miestuose ši šventė – mistika iš vakarų. Viena populiariausių kalėdinių dovanų yra obuolys, įvyniotas į šventinį popierių, nes angliškai obuolys „apple“, skamba kaip Kūčios / Kalėdų išvakarės „Christmas Eve“ mandarinų kalboje. Įdomus faktas, jog Kinija eksportuoja daugiausiai kalėdinių dekoracijų.

 

kalėdos kinijoje
Nuotrauka Shutterstock: kalėdinė dovana - obuolys

 

Taigi, nors Kalėdos ir nėra tokios svarbios paminėtose šalyje kaip pas mus, ji vis tiek vienaip ar kitaip yra paminima. Šalyse, kur krikščionių yra labai mažai, Kalėdos yra labiau komercinė šventė, neretai skirta ir tik turistams.


Tačiau šios šalys turi savo dideles ir gražias šventes, tokias kaip Kinų Naujieji metai Kinijoje ar Karaliaus Bhumibol diena Tailande apie kurias pakalbėsiu kitą kartą.

 

Tikiuosi, jog sužinojote ko nors naujo ir įdomaus. Gražaus ir ramaus jums švenčių laukimo!

 

O jei dar neturi dovanų savo artimiesiems, rekomenduoju padovanoti mūsų dovanų kuponą. Tai lyg bilietas kelionei po Aziją per maistą! ;)

 

Šaltiniai:

https://en.wikipedia.org/wiki/Observance_of_Christmas_by_country#China

https://asianinspirations.com.au/experiences/how-do-asians-celebrate-christmas/

Komentarai

Būk pirmas, kuris pakomentuos!
Visi komentarai, prieš paskelbimą, yra peržiūrimi.

Tavo krepšelis

Tavo krepšelis tuščias.
Grįžti į parduotuvę.
Ačiū, jog su mumis susisiekei! Atsakysime per 24 val. Ačiū, jog prisijungei prie mūsų bendruomenės! Ačiū! Informuosime tave el. paštu, kai tik prekė vėl pasirodys prekyboje. Maksimalus galimas prekės kiekis jau pridėtas Liko tik viena prekė! Liko tik [num_items] prekės!