Grįžti į pagrindinį turinį

Shoyu ramenas

Shoyu ramenas

 

Pagaliau prisiruošiau ir padariau beveik tikrą rameną. Kodėl sakau beveik? Nes tikrai dar yra kur tobulėti. ;)

 

O dalinuosi receptu, nes noriu jus įkvėpti gaminti, bandyti bei eksperimentuoti.

 

Jei dar neskaitėte mano įrašo prieš tai, ramenas – tai japoniškas makaronų sriuba. Šis patiekalas nors ir kilęs iš Kinijos, įsitvirtino Japonijoje ir dabar tai populiariausias patiekalas šalyje. Daugiau apie rameną, jo istoriją bei rūšis skaityk praėjusiame įraše čia.

 

Tikrą rameną esu valgiusi ne kartą. Geriausias kol kas buvo Kopenhagoje. Galiu pasakyti, kad mano pagamintas ramenas savo skoniu tikrai galėjo lygiuotis į valgytą restorane. ;)

 

Pradėsiu nuo to, jog dažnai gaminu rameną, tik greitesnę, ne autentišką versiją. Kadangi patiekale naudoju daug umami turinčius ingredientai, skonis gaunasi visai neblogas.

 

Bet, kaip ir rašiau praėjusiame įraše, rameno gamyba yra ilga ir kompleksiška. Aišku, veganiška versija yra paprastesnė, nes praleidžiam kaulų virimo procesą, tačiau dėmesio taip pat reikia.

 

Ką praėjusį kartą dariau ne taip?

 

Na, praėjusį kartą apie rameną žinojau labai nedaug. Nors ir naudojau reikalingus ingredientus, tokius kaip sojos padažas, miso pasta, shiitake grybai, sultiniui vis tiek trūko to „cinkelio“. Apie Tare išvis nebuvau girdėjus, o tai ir yra vienas pagrindinių rameno prieskonių. Taip pat, neskyriau laiko geram sultinio gaminimui ir naudojau tik daržovių sultinio kubelį.

Visgi, pagirsiu save, jog su dekoravimu tikrai neprašoviau ir ramenas atrodė tikrai neblogai. Beje, manau, kad greitai versijai tikrai galima gamintis ir taip, jei norisi komfortiško bei greitai paruošiamo patiekalo.

 

greitesnis ramenas

 

Ką dariau kitaip šįkart?

 

Šiam kartui pasiruošiau iš anksto ir išsiviriau daržovių sultinio. Viriau morkas, porą, svogūno laiškus, salierą, svogūną, česnako galvą ir kelis shiitake ir ruduosius pievagrybius. Žinoma, sultiniui galite naudoti jūsų mėgstamas kombinacijas. Aš dėjau tai, ką turėjau.

 

Na, ir svarbiausias dalykas, kurį pasidariau – Tare. Tai japoniškas žodis, apibūdinantis padažus. Aš gaminau shoyu rameną, kurio pagrindinis skonis gaunamas iš sojos padažo. Šiaip, shoyu rameno receptų radau labai daug, dėl ko ir tare buvo gaminamas labai įvariai. Tačiau, pagrindiniai ingredientai beveik nesiskyrė: sojos padažas, ryžių vynas, mirinas, imbieras bei česnakas. Buvo variantų, kada naudojami ančiuviai, todėl aš savo versijai pasirinkau įdėti kelis shiitake grybus bei rudadumblį dėl papildomo umami.

 

Ką kitą kartą daryčiau kitaip?

 

Po gaminimo, pastebėjau keletą smulkių klaidelių, kurias padariau:

 

  1. Tare yra pilamas į dubenėlį, o tada ant viršaus sultinys. Aš pašildžiau juos abu kartu. Nežinau, ar tai labai viską keičianti klaida, tačiau noriu tai paminėti.
  2. Makaronai turi būti karšti. Mano jau buvo šiek tiek atvėsę.
  3. Na, ir žinoma, tai veganiška versija, tad skonis nuo rameno, su mėsos sultiniu tikrai gali skirtis. Nesakau, kad tai blogiau, nes tikrai ne, bet ne tas pats. ;)

 

shoyu ramenas

 

Receptas

 

Tare gamybai reikės:

  • 180 ml sojos padažo
  • 90 ml mirino
  • 90 ml ryžių vyno
  • Nykščio dydžio imbiero
  • 1 česnako
  • Keletos mažų shiitake grybų
  • Kelių lapelių rudadumblio

 

Pagardams naudojau:

  • Kreivabūdes ir shimeji grybus
  • Porą ir wakame jūržolę
  • Sojos pupelių daigus
  • Žirnių ankštis
  • Nori lapelius

 

1 didelei porcijai rameno reikia:

  • 1 ryšulėlio udon makaronų
  • 500 ml sultinio
  • 60 ml Tare

 

Eiga:

 

  1. Pirmiausia pasiruošiame tare. Į nedidelį dubenėlį pilame sojos padažą, miriną, ryžių vyną, imbierą, česnaką, shiitake grybus ir rudadumblius. Verdame apie 15 minučių. Vėliau, perpilame per sietelį ir atsidedame į šoną.
  2. Pasiruošiame pagardus.
  3. Kreivabūdes ir shimeji grybus pasikepiname ant trupučio aliejaus. Vėliau, pilame ant jų 1 v. š. tare ir atsidedame į šoną.
  4. Ant sezamų aliejaus pasikepiname porą su wakame jūržole. Pilame šiek tiek mirino, dar pakepiname ir atsidedame.
  5. Pasirinktinai: sojos pupelių daigus sumaišome su trupučiu sezamų aliejaus.
  6. Išsiverdame makaronus pagal instrukcijas.
  7. Šildome sultinį kartu su tare (arba darykit kitu būdu, kaip minėjau prieš tai).
  8. Į dubenėlį pilame sultinį, dedame makaronus ir dėliojame priedus.
  9. Gardiname skrudintomis sezamų sėklomis ir laiškiniu česnaku. Skanaus!

 

P. S. mūsų Instagram‘e galite pažiūrėti ir video. Spausk čia.

 

Prieš gamindama, peržiūrėjau labai daug įvairių video, todėl manau, kad pavyko tikrai neblogai. O svarbiausia - skonis, kuris tikrai nenuvylė.

 

Skatinu ir jus nebijoti bei pabandyti. O jei nesinori ilgai virti kaulų, pabandyti šią vegetarišką versiją. ;)

 

Reikalingus ingredientus rasite pas mus parduotuvėje. Beje, ryžių vyno ir mirino papildymas jau atkeliauja. Jei nori sužinoti pirmas, prisijunk prie mūsų naujienlaiškio paspaudęs čia.

 

shoyu ramenas

Komentarai

Būk pirmas, kuris pakomentuos!
Visi komentarai, prieš paskelbimą, yra peržiūrimi.

Tavo krepšelis

Tavo krepšelis tuščias.
Grįžti į parduotuvę.
Ačiū, jog su mumis susisiekei! Atsakysime per 24 val. Ačiū, jog prisijungei prie mūsų bendruomenės! Ačiū! Informuosime tave el. paštu, kai tik prekė vėl pasirodys prekyboje. Maksimalus galimas prekės kiekis jau pridėtas Liko tik viena prekė! Liko tik [num_items] prekės!