Grįžti į pagrindinį turinį

Kaip teisingai pasigaminti skanią miso sriubą?

Kaip teisingai pasigaminti skanią miso sriubą?

Miso sriuba – tai tradicinė japonų virtuvės sriuba, gaminama iš dashi (japoniško sultinio) ir miso pastos. Man tai viena skaniausių sriubų!

Apie miso pastą jau kalbėjau ne kartą. Tai fermentuotas sojos pupelių produktas, kuris kupinas umami skonio bei savo savybėmis, naudingas mūsų sveikatai. Nenoriu išsiplėsti, tad kviečiu paskaityti įrašą apie miso pastą čia. Beje, ši pasta yra labai universali, tad šiame įraše rasi ir kitus jos panaudojimo būdus.

 

Grįžtam prie miso sriubos. Tai yra bene lengviausiai paruošiama sriuba, tačiau pastebiu nemažai daromų klaidų. Nors visada sakau, jog virtuvėje turi būti eksperimentų, bandymų, bet kartais yra gerai sekti tikslų receptą, jog sužinotum to patiekalo autentiškumą.

 

Dvi pagrindinės klaidos, kurias pastebėjau

Vietoj dashi – japoniško sultinio, naudojamas vanduo arba daržovių/vištienos ar kitas sultinys. Tikrai galima daryti tas išimtis, kai norisi čia ir dabar, tačiau tikroji miso sriuba daroma su dashi. O ir skonis – labai skiriasi. ;)

Miso pasta dedame pačioje pradžioje. Šitą klaidą esu darius pati, ir ne kartą. Bet tai viena iš didžiausių miso panaudojimo klaidų. Šios pastos negalima užpilti verdančiu vandeniu, nes tokiu būdu prarandama dalis aromato, skonio bei gerųjų savybių. Miso pasta turi būti įmaišoma pačioje pabaigoje.

Bonus patarimas. Rašydama šį tekstą dar kartą peržvelgiau keletą straipsnių ir video, kad nesuklaidinčiau ir jūsų. Ta proga, sužinojau, kodėl japoniškuose restoranuose, miso sriuba tiekiama uždengta. Pasirodo, jog taip yra saugomas sriubos aromatas. Tad, jei turi kaip, būtinai prieš tiekiant uždenk! ;)

 

Kas yra tas dashi ir kaip jį pasiruošti?

Dashi – tai japoniškas sultinys, vienas iš pagrindinių ingredientų japonų virtuvėje. Jis ruošiamas labai paprastai, bet turi labai daug umami skonio. Jis gaminamas iš:

  • rudadumblių – kombu;
  • džiovintų bonito drožlių – katsuobushi;
  • džiovintų ančiuvių – iriko/niboshi;
  • džiovintų shiitake grybų.

dashi sultinio ingredientai

Taip pat, šie ingredientai gali būti maišomi kartu. Mano vienas mėgstamiausių dashi – shiitake ir kombu.

Jį darau dviem būdais: kai skubu ir kai turiu laiko.

  • Kai skubu, 3 shiitake grybus užmerkiu maždaug stikline šilto vandens. Palaikau apie 1 val. Ar ilgiau. O rudadumblius tiesiog užmerkiu šaltame vandenyje. Reikėtų palaukti kelias valandas, bet užtenka skonio ir po 1 valandos.
  • Kai turiu laiko, shiitake grybus ir rudadumblius užmerkiu šaltame vandenyje ir dedu į šaldytuvą per naktį. Tokiu būdu, shiitake sultinys gaunasi daug intensyvesnio skonio. Abu juos perkošiu sieteliu ir naudoju.

 

Taip kaip darau miso sriubą?

2 nedidelėms porcijoms reikės:

  • 2 stiklinių dashi sultinio*
  • 1 v. š. raudonosios miso pastos**
  • 1 v. š. šviesios miso pastos
  • 1 šviežio shiitake grybo
  • šilkinio tofu
  • 4 lapelių džiovinto wakame
  • Svogūno laiško ir skrudintų sezamų sėklų

 ko reikia miso sriubai?

Eiga:

  1. Į nedidelį puodą pilame dashi ir kaitiname iki kol pašils, tik neužverdame.
  2. Susipjaustome shiitake grybą, tofu ir svogūno laišką.
  3. Dedame wakame lapelius ir shiitake grybą. Verdame ant nedidelės ugnies apie 5 minutes.
  4. Sumažiname ugnį arba išvis išjungiame ir, naudojant arbatos sietelį, įmaišome miso pastą.
  5. Pamaišome ir įdedame tofu.
  6. Gardiname svogūno laiškais ir sezamų sėklomis. Skanaus!

 

*Naudojau 1 stiklinę shiitake ir 1 stiklinę kombu dashi.

**Galima naudoti ir tik šviesiąją miso pastą, tik tokiu atveju jos dėčiau truputį daugiau, nes raudonoji yra intensyvesnio ir sūresnio skonio.

 

Taip pat, įkėliau ir video, kurį gali pamatyti čia.

Pažadu, kad pabandę šį receptą, nebenorėsit valgyt miso sriubos vietinėj sushinėj. Na, gal ne taip dramatiškai, nes valgau ir aš, bet pamatysit, koks didelis skirtumas. Skanių bandymų!

O miso pastos ir kitų ingredientų rasi pas mus parduotuvėje: šviesioji miso pasta, raudonoji miso pasta (greit bus), shiitake grybai (šiuo metu nebeturime), rudadumbliai (greit bus).

Komentarai

Būk pirmas, kuris pakomentuos!
Visi komentarai, prieš paskelbimą, yra peržiūrimi.

Tavo krepšelis

Tavo krepšelis tuščias.
Grįžti į parduotuvę.
Ačiū, jog su mumis susisiekei! Atsakysime per 24 val. Ačiū, jog prisijungei prie mūsų bendruomenės! Ačiū! Informuosime tave el. paštu, kai tik prekė vėl pasirodys prekyboje. Maksimalus galimas prekės kiekis jau pridėtas Liko tik viena prekė! Liko tik [num_items] prekės!