Grįžti į pagrindinį turinį

Kas yra miso pasta ir kaip ji naudojama?

Šviesioji ir raudonoji miso pasta

 

Miso. Daugeliui šis žodis asocijuojasi su sriuba, kurią dažnai užsisakome Japonų restoranuose. Tačiau ar miso yra tik tai?

 

Tikrai ne.

 

Tai kas yra miso?

 

Miso – tai fermentuota, dažniausiai sojos pupelių, pasta. Ji buvo pradėta gaminti Japonijoje dar 8 amžiuje, ar net anksčiau, ir buvo naudojama ne kaip prieskonis ar pagardas, o kaip pagrindinis patiekalas. Šios pastos skonis dažnai apibūdinamas kaip umami, pikantiškas, sūrus ar/ir saldus. Šiais laikais, miso pasta dažniausiai naudojama kaip prieskonis, sultinys, gaminant sriubas, padažus ar kitus patiekalus.

 

Kaip ši pasta gaminama?

 

Miso pastos gamyba kito ir tobulėjo per visus tuos metus, bet pagrindinis procesas – fermentacija ir produktai, išliko tie patys. Taigi, miso gaminama fermentuojant apdorotas sojos pupeles ir pasirinktus grūdus su druska ir koji (kultūrinis grybelis Aspergillus oryzae). Fermentacijos procesas gali trukti nuo kelių savaičių iki kelerių metų!

Šiai pastai gaminti gali būti naudojamos ne tik sojos pupelės, bet ir ryžiai, miežiai ar net avinžirniai.

 

Miso pastos gamyba
Nuotrauka iš Shutterstock. 

 

Miso rūšys

 

Sakoma, kad yra net 1300 miso rūšių randamų Japonijoje ir kiekviena jų turi savo išskirtinį skonį. Na, aš visų šių rūšių neaprašysiu, tačiau nurodysiu pagrindines, kurias galite rasti parduotuvėje.

 

Dažniausiai miso yra skirstoma pagal skonį ir spalvą:

 

Šviesi miso pasta, dar kitaip vadinama shiro miso. Dažniausiai randama rūšis, kuri yra švelnaus, subtiliai saldaus skonio. Ši pasta yra fermentuojama trumpiausiai, iki 3 mėnesių. Taip pat, ši pasta yra naudojama populiariosios miso sriubos gamybai.

 

Raudonoji miso pasta, originaliai vadinama akamiso, kurios spalva varijuoja nuo rausvos iki beveik juodos spalvos. Šios pastos gamybai naudojama daugiau sojos pupelių, nei šviesioje, ir neretu atveju naudojami miežiai fermentacijos procese. Taip pat, šis procesas ilgesnis – nuo 1 iki 3 metų. Raudonoji miso pasta savo skoniu daug intensyvesnė, turi ryškesnį umami skonį.

 

Maišyta miso pasta arba kitaip – awase miso – tai šviesios ir raudonosios miso mišinys. Ši pasta turi ir saldumo, ir ryškaus umami skonio.

 

Šviesi ir raudona miso pasta 
Nuotrauka iš Shutterstock.

 

Miso pastos nauda

 

Miso pastoje gausu vitaminų ir mineralų, reikalingų žmogui. Taip pat, miso pagaminta iš sojos pupelių, yra puikus baltymų šaltinis, nes turi visas reikalingas amino rūgštis žmogaus sveikatai.

 

Kitas labai svarbus dalykas – fermentacijos procesas miso gamyboje, kuris palengvina šio produkto maistinių medžiagų įsisavinimą. Taip pat, miso pastoje gausu probiotikų bei naudingųjų bakterijų, kurios naudingos žmogaus žarnynui.

 

Japonijoje jau daugybę amžių miso pasta naudojama kaip prevencija įvairioms ligoms bei imuniteto stiprinimui.  

 

Miso pastos naudojimas

 

Kaip ir teksto pradžioje minėjau, tikriausiai visi žinote vieną populiariausių šios pastos panaudojimų – miso sriuba. Nors tai tikrai geras būdas, tačiau noriu priminti, kad šią pastą galima naudoti ir kitur.

 

Miso dažnai naudojama kitiems sultiniams gaminti, padažams, troškiniams, karamelės bei tešlos gamybai.

 

Savo ryškiu skoniu, miso pasta suteiks patiekalams išskirtinį skonį, tad nebijokite eksperimentuoti. Aš šiandien miso pastą dėjau į raugintų kopūstų sriubą ir gavosi labai gerai.

 

O, kad paskatinčiau jus išbandyti miso, pas mus parduotuvėje nuo šiandien (28.09) iki ketvirtadienio vakaro (30.09), miso pastos galite įsigyti su 10 % nuolaida, panaudoję kodą: MISO10. Užsukite į mūsų parduotuvę. ;)

 

Miso sriuba

 

Šaltiniai:

https://en.wikipedia.org/wiki/Miso

https://www.thespruceeats.com/types-of-miso-4776799

https://www.healthline.com/nutrition/why-miso-is-healthy#TOC_TITLE_HDR_8

Komentarai

Būk pirmas, kuris pakomentuos!
Visi komentarai, prieš paskelbimą, yra peržiūrimi.

Tavo krepšelis

Tavo krepšelis tuščias.
Grįžti į parduotuvę.
Ačiū, jog su mumis susisiekei! Atsakysime per 24 val. Ačiū, jog prisijungei prie mūsų bendruomenės! Ačiū! Informuosime tave el. paštu, kai tik prekė vėl pasirodys prekyboje. Maksimalus galimas prekės kiekis jau pridėtas Liko tik viena prekė! Liko tik [num_items] prekės!