Grįžti į pagrindinį turinį

Viskas, ką reikia žinoti apie rameną

Viskas, ką reikia žinoti apie rameną

 

Nuo pat pirmų mūsų parduotuvės gyvavimo dienų kalbu apie ramenus. Lyg visiems jau būtų aišku kas tai. Bet prieš kelias savaites klausiau, apie ką norėtumėte sužinoti daugiau ir mano nuostabai, vienas iš atsakymų buvo - ramenas! Nors ir dauguma tikriausiai žino kas tai, net neabejoju, kad šiame įraše - rasite naujos informacijos.

 

Nors ir aš pati atrodo nemažai žinojau, renkant informaciją šiam tekstui, supratau, kad žinojau labai mažai...

 

Man tai vienas mėgstamiausių patiekalų, komfortiškas ir šildantis maistas. O viena mano svajonių yra apsilankyti Tokijuje ir paragauti vietinių ramenų.

 

Pradėkim nuo pradžių

 

Tiesiai šviesiai sakant, ramenas – tai japoniška makaronų sriuba, valgoma garsiai, šliurpiant. Šios sriubos sultinys dažniausiai gaminamas iš mėsos, kuris gardinamas sojos padažu ar miso - tare, naudojami kviečių makaronai, o priedams dedame kiauliena – chashu, džiovinti dumbliai – nori, fermentuoti bambuko ūgliai – menma ir laiškiniai svogūnai.

 

Žinoma, tai tik vienas iš galimų ramenų, nes Japonijoje, kiekvienas regionas turi savo rūšies rameną, kuriam naudojami skirtingi sultiniai, makaronai, padažai bei pagardai. Bet prie šito prieisime vėliau.

 

Truputis istorijos

 

Nors ramenas laikomas Japonijos tradiciniu patiekalu, istorija sako, jog šis patiekalas buvo pristatytas Kinijos emigrantų 19 amžiuje, gyvenančių Jokohamos kinų kvartale. Pasak Jokohamos ramenų muziejaus, ramenas atsirado Kinijoje ir atvyko į Japoniją 1859 metais.

 

Karo metu, 1945 metais, buvo didžiulis ryžių trūkumas. Kadangi tuo metu Japoniją buvo okupavusi JAV, ji įvežė į šalį daug kvietinių miltų, kovai su maisto nepritekliumi. Nuo tada labai išpopuliarėjo įvairūs miltiniai patiekalai bei makaronai. Sunku patikėti, tačiau pokario metais Japonijoje ramenus žmonės valgydavo juodojoje rinkoje. Taip, taip. Japonijos valdžia tuo metu normavo maistą, todėl miltai būdavo vagiami pogrindinių ramenų gamybai, kurią saugojo vietinė kriminalinė organizacija – jakudza.

 

Šeštame dešimtmetyje apribojimai buvo atšaukti, ko pasekoje, ramenai tapo dar populiaresni. Pradėjo atsidarinėti vis daugiau vietinių ramenų kioskelių.

 

Vėliau, 1958 metais buvo išrasti ir greitieji ramenai, bet apie juos pakalbėsiu kitą kartą.

 

Taigi, ramenas rado savo kelią Japonijoje ir dabar tai vienas populiariausių patiekalų šalyje. Dėl jo, net rengiamos įvairios kelionės iš kitų šalių. Svajoju ir aš. :)

 

Ramenų rūšys

 

Ramenas dažnai skirstomas pagal tai, kokiu tare (padažu) yra gardinamas sultinys. O patys sultiniai gaminami iš vištienos, kiaulienos ir kartais jautienos ir žuvies.

Pagal tai, išskiriamos keturios pagrindinės rūšys:

 

  • Shoyu – sojos padažo. Sultinys dažniausiai gaminamas iš vištienos, kuris vėliau gardinamas sojos padažu. Šis ramenas ryškaus, sūraus skonio.
  • Shio – druskos. Gaminams naudojant vištienos sultinį ir gardinamas jūros druska. Tai skaidrus, lengvas ramenas.
  • Miso – sojos pupelių pastos. Šio rameno sultinys yra gardinamas miso pasta, dėl ko šis ramenas yra ryškaus, kompleksinio skonio.
  • Tonkotsu – kiaulienos kaulų. Kiaulienos kaulai yra verdami iki kol gaunamas baltas, tirštas sultinys, kuris neretai būna gardinamas vištienos sultiniu ir kiaulienos riebalais.

 

pagrindinės ramenų rūšys
 Nuotrauka Shutterstock: ramenų rūšys

 

Ramenai taip pat gali būti skirstomi pagal regionus, kaip pavyzdžiui Tokijo stiliaus ramenas, gardinamas sojos padažu, ar Tsukemen ramenas – kai makaronai ir pagardai yra patiekiami atskirai nuo sultinio. Pastarasis labai populiarus vasaros laikotarpiu.

 

tsukemen ramenas
Nuotrauka Shutterstock: Tsukemen ramenas

 

Ingredientai bei gamyba

 

Rameno gamybos procesas yra gana kompleksiškas ir ilgas, jei gaminamas visiškai nuo nulio. Svarbiausi etapai:

 

  • Sultinio gamyba. Vištienos kaulų sultinys trunka šiek tiek trumpiau, tačiau jei gaminamas kiaulienos kaulų, užtruksite minimum 8 valandas. Taip pat, ramenui gali būti naudojami jautienos, žuvies, japoniško dashi ar daržovių sultiniai.
  • Tare gamyba. Tare – tai japoniškas žodis, apibūdinantis padažus, skirtus mirkymui. Jo gamyba greitesnė ir naudojama ramenui, kaip pagrindinis sultinio prieskonis.
  • Makaronai. Ramenams naudojami kvietiniai makaronai, kurie gali būti įvairių rūšių: nuo plonų pailgų iki storų ir banguotų.
  • Pagardai. Neretai pagardai priklauso nuo rameno rūšies bei jį gaminančio šefo.  

 

Vieni populiariausių ir dažniausiai naudojamų pagardų yra:

  • Chashu – riebios, keptos kiaulienos juostelės. Tai vienas populiariausių rameno pagardų.
  • Menma – konservuoti bambukų ūgliai.
  • Negi – pjaustyti arba smulkinti porai ar svogūno laiškai.
  • Moyashi – šviežūs ar virti sojos pupelių daigai.
  • Tamago – kietai ar minkštai virtas, šviežias ar marinuotas kiaušinis.
  • Nori / wakame – jūros dumbliai wakame arba kepti nori lakštai.
  • Kamaboko – garintos žuvies pyragėliai.

 

Žinoma, pagardus galima rinktis pagal savo skonį. Neretai vegetariškiems ramenams yra naudojamas tofu, o norint daugiau kremiškumo – sviestas.

 

spicy miso ramenas 
Veganiškas aštrus miso ramenas

 

Nors rameno gamyba ir reikalauja daug laiko, labai rekomenduoju pabandyti. Žinoma, dabar galima įsigyti jau pagaminto sultinio, makaronų, tad rameno gamyba gali patrumpėt. Na, o jei vis dar nesirįžtat, keliaukit į Japoniją. Arba pas mus, į greitųjų ramenų skyrelį.

 

Rekomenduoju! Tonkotsu stiliaus ramenai yra tikrai vieni kokybiškiausių ir panašiausių į restorano ramenus.

 

 greitai paruošiamas tonkotsu stiliaus ramenas
Greitai paruošiamas tonkotsu stiliaus ramenas 

 

Man labai patiko rašyti šį tekstą ir nežinau, kodėl to nepadariau anksčiau. Bet gal ir gerai. Mūsų benduromenė jau daug didesnė, tad ir įrašas pasieks daugiau žmonių. ;)

 

Ramenas yra tikrai ypatingas patiekalas, o jei dar gaminamas namie nuo nulio... Aš ne kartą esu bandžius paprastesnes versijas, naudojant daržovių sultinius, tačiau nors ir skelbiau šį receptą seniau, juo dalintis nebenoriu, nes daug ką patobulinčiau. 

 

O praėjusį savaitgalį aš pagaliau pabandžiau tokį rimtesnį variantą. Ketvirtadienį išsiviriau gero daržovių sultinio, o sekmadienį jau bandžiau shoyu rameną. Mano labai subjektyvia nuomone, gavosi labai skaniai. Nors šiandien žiūrėdama kaip rameną gamina patyrę šefai, supratau, kad galėjau daryt geriau ir kitaip, bet kaip pirmam kartui – super. Receptu pasidalinsiu ir su jumis ateinantį savaitgalį.

 

veniškas shoyu ramenas 
Shoyu ramenas

 

Labai norėjau padėkoti, kas skaitote mano tekstus. Juos beruošdama perskaitau keletą šaltinių, peržiūriu įvairių video, kad informacija būtų kuo tikslesnė.

 

Taip pat, norėjau pasidžiaugti, kad greitu metu turėsime keletą naujų prekių bei išparduotų produktų papildymą. Tarp jų, ir jūsų labai laukiamas mirinas bei ryžių vynas, skirtas gaminimui! Užsiprenumeruok naujienlaiškį užėjęs čia ir sužinok apie naujienas pirmas. 

 

Šaltiniai:

https://www.japan-guide.com/e/e2042.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Ramen

Komentarai

Būk pirmas, kuris pakomentuos!
Visi komentarai, prieš paskelbimą, yra peržiūrimi.

Tavo krepšelis

Tavo krepšelis tuščias.
Grįžti į parduotuvę.
Ačiū, jog su mumis susisiekei! Atsakysime per 24 val. Ačiū, jog prisijungei prie mūsų bendruomenės! Ačiū! Informuosime tave el. paštu, kai tik prekė vėl pasirodys prekyboje. Maksimalus galimas prekės kiekis jau pridėtas Liko tik viena prekė! Liko tik [num_items] prekės!