Japchae - karališkas patiekalas
Japchae – tai pikantiškas, lengvai saldus korėjietiškas patiekalas. Jis gaminamas naudojant kepintas daržoves ir saldžiųjų bulvių stiklinius makaronus bei gardinant sojos padažu ir sezamų aliejumi. Taip pat, pasirinktinai būna naudojama kepta mėsa bei grybai.
Šis patiekalas seniau buvo laikomas karališku ir naudojamas tik specialioms progoms, ir tik vėliau pradėtas gaminti paprastų žmonių. Pirmą kartą šis patiekalas pagamintas 17 amžiuje.
Japchae ir dabar neretai gaminamas specialioms progoms, didelėms šventėms, nes yra labai lengvai paruošiamas ir universalus – gali būti valgomas ir šaltas.
Pats žodis Japchae reiškia „maišytos daržovės“ (jap – maišytos, chae – daržovės).
Ką svarbu žinoti prieš gaminant Japchae?
- Japchae labai svarbu naudoti saldžiųjų bulvių stiklinius makaronus - dangmyeon, kurie yra labai elastingi, beveik permatomi ir malonios tekstūros.
- Kitas dalykas – daržovės, kurios turėtų būti kepamos atskirai. Kiekviena daržovė reikalauja skirtingo kepimo laiko, tad norint išlaikyti daržovių tekstūrą bei spalvą, kuri reikalinga šiam patiekalui, reikėtų nepatingėti skirti tam laiko.
- Padažas – pats paprasčiausias variantas: sojos padažas su cukrumi ir sezamų aliejumi. Aš naudojau mūsų parduotuvėje esamą jau paruoštą specialų padažą iš Ajumma Republic.
Pasigaminame kartu? :)
Receptas
3-4 porcijoms reikės:
- Nedidelės saujos saldžių bulvių stiklinių makaronų
- 1 svogūno
- 1 svogūno laiško
- 2 skiltelių česnako
- 1-2 morkų
- Pusės paprikos
- Saujelės žirnių ankščių
- 2-3 shiitake grybų (išmirkytų vandenyje)
- Keletos juodųjų grybų (išmirkytų vandenyje)
- 1 v.š. sojos padažo
- Sezamų ir rapsų (ar kt. daržovių) aliejaus kepimui
- 1 pakelio Japchae padažo
Eiga:
- Į verdantį vandeny dedame makaronus ir verdame 7-9 minutes. Po 7 minutės stebiu, ar neišvirė.
- Susipjaustome daržoves, išskyrus žirnių ankštis, juostelėmis, o česnaką – susmulkiname.
- Susipjaustome grybus griežinėliais.
- Ant įkaitintos keptuvės pilame šiek tiek sezamų aliejaus. Dedame svogūnus, svogūno laišką, česnaką ir kepiname 2 minutes. Po to, atsidedame.
- Ant tos pačios keptuvės įkaitiname aliejaus ir kepiname morkas su paprika 3-4 minutes. Po to, atsidedame.
- Tada, vėl įkaitiname aliejaus ir kepiname grybus 3 minutes. Po to, pilame sojos padažo ir dar pakepiname kelias minutes. Atsidedame.
- Į prikaistuvį pilame jau paruoštą Japchae padažą ir 40 ml vandens. Kaitiname iki kol pradės burbuluoti.
- Į didesnį dubenį dedame virtus makaronus, visas kepintas daržoves, žirnių ankštis bei grybus ir pilame padažą. Viską gerai išmaišome.
- Galima pagardinti kepintomis sezamų sėklomis ir svogūno laiškais. Skanaus!
Šį patiekalą galima valgyti ir šiltą, ir šaltą, skanu visaip. Paruošti truksite iki 20 minučių.
P.S. galite pasižiūrėti ir trumpą video, kaip gaminau šį patiekalą.
Kadangi šis patiekalas toks geras ir aš labai noriu, jog jūs pabandytumėte, pirmieji 10 žmonių, kurie įsigys saldžių bulvių stiklinius makaronus, gaus Japchae padažą dovanų!*
Kviečių apsilankyti pas mus parduotuvėje ir pasinaudoti šia akcija. ;)
*Akcija galioja iki penktadienio (29 dienos). Nepamirškite šio padažo pridėti į krepšelį.
Šaltiniai:
https://en.wikipedia.org/wiki/Japchae
Komentarai