Austrių padažas - netyčinis atradimas?
Šią savaitę noriu jus supažindinti su austrių padažu. Jis labai plačiai naudojamas Kinijoje, ypač Guangdongo provincijoje, kur dominuoja Kantono virtuvė.
Austrių padažas, atsiradimo istorija ir gamyba
Austrių padažas yra sūrus, lengvai saldus, umamiškas tirštas skystis. Nepaisant to, jog gaminamas naudojant austres, žuviško skonio nesijaučia. Jo spalva tamsiai ruda, beveik juoda.
Austrių padažas neturi tokios ilgos istorijos, kaip sojos padažas ar miso, tačiau jo atsiradimo istorija labai įdomi. 1888 metais, Lee Kum Sheung savo maisto kioskelyje gamino austrių sriubą, kurią paliko kiek ilgiau nei reikėjo. Ši sriuba suvirė į rudą, tirštą masę, kurią Lee paragavęs suprato, jog tai labai ryškaus skonio, skanus padažas. Jis pavadino šią masę austrių padažu ir naudojo savo maisto kioskelyje. Laikui bėgant, atsirado ir Lee Kum Kee kompanija, kuri dabar tiekia ne tik austrių padažą, bet ir kitus azijietiškus pagardus.
Šiais laikais austrių padažo galima įsigyti beveik visose parduotuvėse. Jis yra vienas svarbiausių ingredientų įvairiems stir-fry patiekalams.
Austrių padažas gaminamas naudojant austrių ekstraktą. Austrių sultys yra verdamos su druska ir cukrumi iki kol karamelizuojasi. Dažnai į sudėtį įeina ir sojos padažas, kukurūzų krakmolas ir mononatrio glutamatas.
Lee Kum Kee dalinasi video, kuriame pasakoja, kaip gaminamas austrių padažas. Video rasi čia.
Austrių padažas, priešingai nei sojos padažas, neturi skirtingų rūšių. Žinoma, dabar jau galima rasti ir vegetariškos versijos, kurios gamybai naudojami grybai. Aš pati asmeniškai jau kuris laikas naudoju vegetariškų versiją, kurios skonis praktiškai toks pat.
Taip pat, išskiriama, jog Tailandietiškas austrių padažas yra šiek tiek sūresnis, nei Kiniškas. Paragavau ir galiu patvirtinti, jog tai tiesa. ;)
Kur naudojamas austrių padažas?
Kaip ir minėjau prieš tai, austrių padažas yra nepakeičiamas ingredientas Kantono virtuvėje. Šios virtuvės patiekalai pasižymi savo saldumu, tad austrių padažas čia labai tinka, nes jis ir suteikia to pikantiško sūraus saldumo.
Apart to, kad šis padažas dažnai naudojamas kaip ingredientas galutinio padažo gamybai, jis gali būti naudojamas ir vienas. Pavyzdžiui, vienas populiaresnių kinų virtuvės patiekalų – brokoliai su austrių padažu.
Austrių padažas, taip pat, vienas svarbiausių ingredientų įvairių stir-fry gamyboje. Pavyzdžiui, įdėjus porą šaukštų austrių padažo į pipirnės jautienos ar sojos stir-fry, jis bus ryškesnio skonio. Nebijokite eksperimentuoti ir jį naudoti ten, kur norėtųsi pinkantiškumo.
Pas mus galite įsigyti Lee Kum Kee kompanijos austrių padažo bei tailandietiško Mae Krua. Jei dar nebandei, pats laikas įsigyti. ;)
Šaltiniai:
Komentarai