Grįžti į pagrindinį turinį

Kas yra sojos padažas?

Kas yra sojos padažas?

 

Sojos padažas yra vienas svarbiausių, o gal net svarbiausias, produktas Azijos virtuvėje.

 

Kas yra sojos padažas?

 

Sojos padažas - rudas, sūrus, umami skonio skystis, gaminamas iš sojos pupelių. Tai yra vienas seniausiai naudojamų pagardų virtuvėje, kilęs iš Kinijos prieš ~2000 metų. Jis taip išpopuliarėjo, kad dabar tikriausiai pas dauguma jo rastume virtuvėje.

 
Nuotrauka iš Shutterstock.

O kaip gaminamas sojos padažas?

 

Šio padažo gamybos procesas kito nuo mėnesiais trunkančio proceso iki per kelias dienas pagaminamo produkto.

 

Tradiciškai šis padažas gaminamas fermentuojant maltas sojos pupeles, kviečius su specialiais kultūriniais grybeliais, tokiais kaip koji (Aspergillus oryzae). Šis mišinys yra spaudžiamas, o nulašėjęs skystis – sojos padažas. Šis procesas gali trukti nuo 5 iki 8 mėnesių.

 

Dabar rasti ilgai fermentuoto, tradiciškai pagaminto padažo yra gana sunku, o ir jo kaina – labai aukšta, dėl aiškiai suprantamų priežasčių. Dauguma parduotuvėse esančio sojos padažo gamyboje yra naudojamas rūgšties hidrolizės procesas, kuris gali pagaminti sojos padažą per kelias dienas. Toks padažas dažnai yra maišomas su natūraliai fermentuotu sojos padažu, dedama papildomai druskos, skonio ir spalvos.

Nuotrauka iš Shutterstock.

Sojos padažo rūšys

 

Egzistuoja daugybę sojos padažo rūšių. Jo priklauso nuo naudojamų ingredientų, metodo ir regiono, kuriame jis pagamintas.

 

  • Šviesus sojos padažas. Tai universaliausias padažas, tinkamas gaminti padažams, pagardams ar valgant sušius.
  • Tamsus sojos padažas. Po padažo išgavimo proceso yra dedama melasos ar karamelės, kuri suteikia padažui tamsesnės spalvos, tirštumo bei saldumo.
  • Mažiau druskos turintis sojos padažas. Šis padažas gaminamas naudojant rūgštimi hidrolizuotus augalinius baltymus, dėl ko padažo išgavimo procesas reikalauja mažiau druskos.
  • Tamari. Šis Japoniškas sojos padažas gaminamas naudojant tik sojos pupeles, todėl tinkamas žmonėms, kurie nevalgo gliuteno.
  • Baltas sojos padažas – Shiro Shoyu. Tai tradiciškas Japoniškas sojos padažas, kuris yra švelnesnio skonio ir šviesesnės spalvos.

 

Kur naudoti sojos padažą?

 

Mano atsakymas būtų – ten, kur reikia druskos. O jei rimčiau, tai aš asmeniškai sojos padažą naudoju labai dažnai. Ir tikrai neretu atveju naudoju vietoj druskos.

 

Na, o apart salotų, ryžių gardinimo, sojos padažas dažniausiai yra vienas pagrindinių ingredientų naudojamų Azijiečių virtuvėje. Tad, jei mėgsti gaminti Kiniškus, Japoniškus ar kt. Azijos šalių patiekalus, privalai turėti bent vieną buteliuką sojos padažo namie.

Nuotrauka Grass Fed Grass.

 

Pas mus parduotuvėje galite rasti Kiniško, Tamsaus, Korėjietiško, Ilgai brandinto, Vietnamietiško bei Tailandietiško sojos padažo.

 

Šaltiniai:

https://www.thespruceeats.com/what-is-soy-sauce-1328450

https://en.wikipedia.org/wiki/Soy_sauce

https://www.healthline.com/nutrition/is-soy-sauce-bad-for-you

Komentarai

Būk pirmas, kuris pakomentuos!
Visi komentarai, prieš paskelbimą, yra peržiūrimi.

Tavo krepšelis

Tavo krepšelis tuščias.
Grįžti į parduotuvę.
Ačiū, jog su mumis susisiekei! Atsakysime per 24 val. Ačiū, jog prisijungei prie mūsų bendruomenės! Ačiū! Informuosime tave el. paštu, kai tik prekė vėl pasirodys prekyboje. Maksimalus galimas prekės kiekis jau pridėtas Liko tik viena prekė! Liko tik [num_items] prekės!