Ryžių actas
Ryžių actas – tai dar vienas svarbus produktas azijietiškoje virtuvėje. Savo spalva jis gali būti panašus į mums įprastą actą, tačiau tai yra, leisiu sau pasakyti, skirtingi produktai. Kai mums įprastas actas yra labai rūgštus, agresyvaus skonio ir neretai naudojamas buityje kaip ploviklis, ryžių actas yra švelnus, saldžiai rūgštus skystis.
Minima, kad ryžių actas buvo pradėtas gaminti Kinijoje, vėliau – pristatytas Japonijoje. Iki šiol, ryžių actas plačiai naudojamas Kinijoje ir Japonijoje, taip pat, ir kitose Azijos šalyse.
Kaip jis gaminamas?
Ryžių actas gaminamas fermentuojant lipnius ryžius naudojant acto rūgšties bakterijas, taip pat, nedidelį kiekį ryžių vyno, kuris cukrų paverčia į alkoholį, o vėliau – acto rūgštį.
Ryžių acto rūšys
Kiniškas ryžių actas yra stipresnis nei Japoniškas, taip pat, gali būti raudonas, rudas ar net juodas.
- Juodasis ryžių actas yra gaminamas naudojant juodus lipnius ryžius (gali būti naudojami ir kiti grūdai). Šis actas yra tamsus ir turi ryškesnį, dūmo skonį.
- Raudonasis ryžių actas gaminamas naudojant raudoną ryžių koji (fermentuotus raudonus ryžius). Šis actas dėl raudonojo pelėsio turi savitą skonį.
Japoniškas ryžių actas yra silpnas ir švelnus. Jis gali būti, nuo visiškai bespalvio iki šviesiai geltonos, spalvos. Vienas populiariausių Japoniškų actų – sushi ryžių actas. Priežastis, kodėl sushi ryžiai yra tokie skanūs.
Korėjietiškas ryžių actas. Jam gaminti dažniausiai naudojami rudieji arba baltieji lipnūs ryžiai. Jo skonis, kaip ir Japoniško - švelnus, saldžiarūgštis.
Kur naudojamas ryžių actas?
Ryžių actas naudojamas įvairiems marinatams ar padažams, taip pat, daržovių marinavimui bei sushiams.
Aš namie visada turiu buteliuką ryžių acto, kurį dažnai naudoju ten, kur reikėtų švelnaus rūgštumo. Pas mus parduotuvėje galite rasti dviejų rūšių Taivanietiško ryžių acto: „Wan Ja Shan“ ir „Shih-Chuan“ bei Korėjietiško rudųjų ryžių acto „Chung Jung One“.
Šaltiniai:
https://en.wikipedia.org/wiki/Rice_vinegar
https://www.healthline.com/nutrition/rice-vinegar-vs-rice-wine#comparison
Komentarai