Kokia skanaus Pad Thai paslaptis?
Kas buvę Tailande, tikriausiai jau puikiai žino šią gatvės maisto (angl. street food) klasiką – pad thai. Tai ryžių makaronų stir-fry su saldžiarūgščiai umamišku padažu. Šio patiekalo paslaptis – du, mums mažiau įprasti, ingredientai – džiovintos krevetės ir tamarindas.
Kurį laiką, reikalingi ingredientai nebuvo taip lengvai prieinami, tad receptas buvo adaptuojamas naudojant laimo sultis, sojos padažą ir pan., todėl nebūtinai atspindėjo tą skonį. Tačiau laikai keičiasi ir šiuos ingredientus galime pasiūlyti mes.
Labai rekomenduoju išbandyti šią „arti autentikos“ versiją ir paragauti tailandietiškų skonių. Užbėgant už akių, patiekalas tikrai labai lengvai ir greitai paruošiamas.
Trumpai apie paslaptingus ingredientus
Tamarindas – tai egzotinis vaisius, kuris turi malonaus rūgštumo, o labiau prinokęs - saldumo. Dažnai sutinkamas Vietnamo ir Tailando virtuvėse. Tamarindo pasta naudojama sriuboms, padažams bei marinavimui.
Džiovintos krevetės – umami skonio perliukai. Užtenka vienos krevetės, jog patiekalo skonis nusikeltų į kitą lygį. Jos naudojamos sriuboms, padažams, stir-fry. Taip pat, sumaltos gali būti barstomos ant makaronų ar salotų.
Makaronų paslaptis
Kitas svarbus dalykas – ryžių makaronų paruošimas. Dirbdama vietnamietiškame restorane išmokau ryžių makaronus išmirkyti šaltame vandenyje prieš ruošiant. Seniau, juos virdavau, dėl ko patiekale jie neretai sulipdavo arba net pervirdavo. O jų išmirkymas garantuoja, jog makaronai bus tobulos tekstūros, nes juos tereiks pašildyti sultinyje, ar šiuo atveju kepant.
Receptas
2 porcijoms reikės:
- 120 g ryžių makaronų (platesnių)
- 2 šaloto svogūnų
- 1-2 skilt. česnako
- 2-3 svogūno laiškų
- 30 g kepintų ir smulkintų žemės riešutų
- 2 v. š. džiovintų krevečių
- Šviežių krevečių, tofu, kiaušinių, pupelių daigų ar kitų norimų ingredientų
Padažui:
- 50 g tamarindo pastos
- 2 v. š. žuvies padažo
- 2 v. š. cukraus*
- 1 v. š. austrių padažo
- 3 v. š. vandens
- 1/2 v. š. sriracha padažo (nebūtina)
*Tradiciškai yra naudojamas palmių cukrus, tad jei tokį turi, bus dar geriau. ;)
Eiga:
- Makaronu užmerkiame šaltame vandenyje 1 valandai.
- Susipjaustome šalotus plonomis juostelėmis, susmulkiname česnaką ir susipjaustome svogūno laiškus trumpesnėmis juostelėmis.
- Džiovintas krevetes dedame į smulkintuvą ir triname iki miltelių konsistencijos.
- Susimaišome visus padažo ingredientus.
- Priklausomai su kuo gaminsite, išsikepkite baltymus prieš. Pvz., jei darote su krevetėmis, jas pasikepinkite ir atidėkite į šoną.
- Į įkaitintą keptuvę (geriausiai wok, jei turite) pilame maždaug 2 v. š. aliejaus.
- Dedame smulkintas džiovintas krevetes ir pamaišome. Tada, dedame česnaką, šalotus ir kepiname kelias minutes.
- Po to, dedame išmirkytus makaronus ir pilame padažą. Viską gerai maišome ir stir-fryinam (kepinam) iki norimos makaronų konsistencijos.
- Jei valgote kiaušinius, pastumiame makaronus į šoną ir įmušame kiaušinius. Maišome juos iki kiaušinienės tekstūros ir sumaišome kartu su makaronais. Aš vietoje kiaušinio naudojau tofu lakštus.
- Po to, sudedame visus kitus ingredientus: svogūno laiškus, riešutus, keptas krevetes, pupelių daigus ar kitus jūsų pasirinktus ingredientus.
- Serviruojame su laimo skiltele.
Recepto inspiracija.
Komentarai