Sėkmingiems naujiems metams - Toshikoshi Soba
Japonijoje naujuosius metus sutinka gruodžio 31 dieną, taip pat kaip ir mes. Ši šventė vadinama - ōmisoka. Kaip ir daugelyje šalių, naujųjų metų išvakarėse yra svarbu susitvarkyti, išmokėti skolas, atsiprausti ir pasiruošti naujų metų sutikimui.
Kita svarbi tradicija, valanda prieš naujuosius, susirinkti visiems prie stalo ir pasimėgauti soba makaronų dubenėliu – toshikoshi soba. Šis patiekalas simbolizuoja praėjusių metų sunkumų nutraukimą ir sėkmingų naujųjų metų sutikimą.
Dubenėlis makaronų sėkmingiems naujiems metams
Tradiciškai toshikoshi soba serviruojama su karštu dashi sultiniu, grikių makaronais – soba ir svogūno laiškais.
Taip pat, gali būti dedami skirtingi pagardai, kurie taip pat turi reikšmę.
- Keptas tofu – klestėjimas, turtai.
- Tarkuotas daikonas – blogųjų dvasių panaikinimas.
- Kamaboko (žuvies pyragėlis) – raudonasis simbolizuoja amuletą, o baltasis – išsivalymą.
- Tempura krevetė – ilgaamžiškumą.
- Kiaušinio trynys – gera sėkmė, turtai ir klestėjimas.
- Svogūno laiškai – sunkų darbą praėjusiais metais.
- Grikių makaronai – soba – ilgas gyvenimas, nes yra maistingesni.
Tokiu simboliniu patiekalu, japonai pasitinka naujuosius metus, su įvairiais ingredientais manifestuodami sėkmę.
Kaip pasiruošti toshikoshi soba?
Pažadu, jog tai vienas paprasčiausių patiekalų, kurį gali pasiruošti naujiesiems metams. Nors yra dalykas, kurį reikėtų pasiruošti prieš. Tai yra dashi.
Šiam patiekalui gaminau ančiuvių ir rudadumblių dashi, tiksliau turėjau užsišaldžius. Labai patogu jo pasiruošti daugiau, įdėti į šaldiklį ir visad turėti paruošto dashi sultinio. Gaminau pagal Maangchi receptą.
Reikia:
- ~10 džiovintų ančiuvių
- Vieno lapo rudadumblio
- Šiek tiek svogūno laiškų stiebų
- 2 l vandens
- Visus ingredientus užpilti vandeniu ir ant vidunės ugnies virti 20 minučių.
- Tada, sumažinti ugnį ir pavirti dar 5 minutes.
- Nukošti.
O po šito žingsnio, viskas labai paprasta. Aš pirmiausia pasiruošiu visus ingredientus, išsiverdu makaronus ir tada pasigardinu sultinį.
Gaminau pagal Okonomikitchen receptą, tad naudojau:
- Morką, vietoj kamaboko, nes yra raudonos spalvos.
- Tarkuotą daikoną.
- Keptą tofu.
- Wakame jūržoles.
- Shiitake grybą.
- Svogūno laiškus.
Sultinio receptas
2 porcijoms reikės:
- 600 ml dashi sultinio
- 1 v. š. Shaoxing vyno (geriau sake, bet neturėjau)
- 2 v. š. mirino
- 1/2 a. š. cukraus
- 1/2 a. š. msg – mononatrio glutamato
- 2 v. š. sojos padažo
- Į nedidelį puoda, supilti visus ingredientus ir maišant užvirti.
Paruošiam dubenėlį
- Į gražiausią savo dubenėlį, dedame grikių makaronus ir juos užpilame pasiruoštu sultiniu.
- Tada, gražiai išsidėliojam visus ingredientus.
- Galima dar pagardinti čili pipiriukais ir sezamų sėklomis.
Šliurpiame ir manifestuojame 2023 sėkmę!
Komentarai