Umamiškas obuolių pyragas, kurį privalo išbandyti visi
Obuolių pyragas su miso?
Taip, taip. Jau esu minėjusi, kad miso pasta puikiai tinka desertams. Ji turi umamiško sūrumo, kuris desertams suteikia ryškesnio skonio bei subalansuoja saldumą. Pavyzdžiui aš, nesu didelė mėgėja labai saldžių desertų, tačiau su miso - jie įgauną ypatingą skonį, o tas saldumas - ne toks erzinantis.
Reikia priminti ir tai, jog miso - labai maistingas produktas. Kadangi tai fermentuotas produktas, ji turi daug probiotikų, kurie naudingi mūsų žarnynui. Taip pat, turi daug vitaminų bei mineralų, tokių kaip vitaminas K, magnis, cinkas, baltymai bei kalcis. Tad, tokiu būdu, tu pasigamini ne tik skanų, bet ir maistingą desertą.
Receptas nėra sudėtingas. Jam galima naudoti ir parduotuvėje įsigytą sviestinę tešlą. O jei nuspręsi ją pasigaminti pats, rekomenduoju šį receptą. Man puikiai gavosi. :)
O visas pyrago “gražumas” yra įdare. Obuolius susipjausčius kaip tik norisi, juos apšlakstau trupučiu laimo sultimis bei sumaišau su šiek tiek cukraus ir kukurūzų (arba bulvių) krakmolu. Tai jiems suteiks tirštumo. Tada, pasiruošiu miso sirupo, kuriuo užpilu obuolius. Ir vuolia! Viskas daug paprasčiau, nei gali pasirodyti. ;)
Receptas
18-22 cm pyragui (arba 2 mažiems) reikės:
- 7-9 nedidelių obuolių
- Puse skiltelės laimo
- 55 g cukraus
- 2-3 v. š. krakmolo (kukurūzų arba bulvių)
- 40 g sviesto
- 1,5 v. š. šviesios miso pastos
- 4 v. š. klevų sirupo (galima naudoti ir daugiau, jei norisi saldžiau)
- 1 a. š. cinamono
- Sviestinės tešlos
- Kiaušinių arba augalinio pieno patepimui
Eiga:
- Susipjaustome obuolius plonomis juostelėmis arba kubeliais. Kaip tik norisi.
- Išspaudžiame puse laimo sulčių ir užberiame cukraus.
- Dedame pasirinktą krakmolą ir gerai sumaišome.
- Į nedidelį puodą dedame sviestą, miso pastą bei klevų sirupą. Kaitiname ant nedidelės ugnies maišydami, iki kol sviestas ir miso pasta ištirps.
- Į gautą padažą dedame cinamoną ir gerai sumaišome. Tada, jį supilame ant obuolių ir vėl viską gerai sumaišome.
- Sviestinę tešlą išsiklojame į norimą formą, prieš tai tą formą dosniai ištepę sviestu ar kokosų aliejumi.
- Į tešlą dedame paruoštus obuolius ir formą užklojame sviestine tešla. Čia jau gali atsibusti jūsų kūrybiškumas: klokite juostelėmis, burbuliukais ar paprastai, kaip aš. Čia didelio kruopštumo, deja, neturiu. 😀
- Po to, paviršių patepu augaliniu pienu, bet jei valgote kiaušinius - tepkite jų plakiniu.
- Kepu apie 50-60 minučių 180 laipsnių temperatūroje.
- Rekomenduoju pyragą pjauti ne iškart, leisti jam truputį pailsėti. Ir žinoma, skaniausia valgyti su ledais. ;)
Pasidalinau ir proceso video, kurį rasi pas mus Instagram'e.
Šiuo metu turime ir šviesios, ir tamsios miso pastos. Pyragui naudojau šviesią, tačiau laisvai galima naudoti ir tamsią - skonis bus intensyvesnis, tad jos naudoti galima čiut mažiau. Taip pat, galima maišyti jas abi. Kartais taip ir darau. ;)
Komentarai