Grįžti į pagrindinį turinį

Japoniškas karis - ar tai geriausias karis pasaulyje?

Japoniškas karis - ar tai geriausias karis pasaulyje?

Tikriausiai teigti, jog tai geriausias karis pasaulyje, nedrįsčiau, kad ir kaip man jis patinka. Indiškas karis mėgstamas dėl savo labai ryškaus skonio bei aštrumo, o tailandietiški - dėl savo malonios gaivos ir žalumynų.


Bet kuom ypatingas japoniškas karis?

Karis į Japoniją buvo pristatytas palyginus visai neseniai, apie 1868–1912 metus. Ir laikui bėgant, tai tapo vienu mėgstamiausiu patiekalu Japonijoje. Šio kario išskirtumas slepiasi tirštumą suteinkiančiame ingrediente. Pavyzdžiui, indiškam kariui kremiškumo suteikia jogurtas, o tailandietiškam - kokosų pienas. Na, o japoniškam kariui jo suteikia miltų ir riebalų mišynas, angliškai vadinamas roux. Kas dar nežino, tokiu būdu gaminamas ir bešamelio padažas. Taip pat, šis karis nepasižymi aštrumu. Žinoma, galima įsigyti ir aštrios versijos, tačiau, kas nemėgsta aštrumo - tai geriausia kario versija.


Kaip šis karis gaminamas?

Jei kada sugalvotumėt šio kario pasigaminti namie, procesas nėra labai sudėtingas. Kario prieskonius reikia kepinti kartu su aliejumi (ar sviestu) ir miltais. Susidariusią pastą sumaišyti su norimais ingredientais. Dažniausiai karis gaminamas su jautiena ir daržovėmis: morkomis, svogūnais bei bulvėmis. Žinoma, šį patiekalą galima papildyti ir kitomis daržovėmis, tokiomis kaip cukinija, baklažanas, daikonas, taip pat, galima daryti vegetarišką versiją su avinžirniais, sojos gabaliukais arba tik su daržovėmis.

Kaip aš sakau, šis patiekalas puikiai tinka šaldytuvo valymui, nes tinka su bet kuo. 


Kaip patiekiamas japoniškas karis?

Yra keletas būdų, kaip patiekti japonišką karį:

  • Populiariausias - su ryžiais - karē raisu.
  • Įdarytas bandelėje - karē pan.
  • Su udon makaronais - karē udon.
  • Su panko džiuvėsėliuose apvoliotu kepsneliu - tonkatsu - katsukarē.

Japoniško kario patiekimo būdai

Tik ruošiant šį tekstą sužinojau apie karį įdarytą bandelėje ir tai dabar yra dalykas, apie kurį svajoju. Reikės būtinai gaminti. ;)


Kaip aš ruošiu japonišką karį?

Nuo to karto, kai tik atsivežėm šio kario pastos į Miso Gero parduotuvę, man tai yra vienas mėgstamiausių patiekalų. Apart to, kad jis yra labai skanus, jį paruošti taip paprasta ir greita. Ilgiausiai užtrunkantis dalykas yra susipjaustyti daržoves, o visa kita vyksta viename puode. 

Baltymai. Mano versija vegetariška, kurią vis pavarijuoju pagal tai, ko turiu šaldytuve. Esu dariusi su augaliniu faršu, tofu lakštais, tofu gabaliukais, avinžirniais, žirneliais. Visi variantai gaudavosi labai skaniai. 

Daržovės. Visada naudoju tai, ką turiu šaldytuve. Man atrodo, net nesu pirkusi specialiai daržovių tik tam, kad pagaminčiau šio kario. Žinoma, jei namie neturi morkų, svogūnų ir bulvių, rekomenduočiau jų įsigyti. Man jos būtinos šiame karyje. 

Ingredientai, reikalingi japoniškam kariui
Nemeluosiu, naudojant jau paruoštą japoniško kario pastą, patiekalą pasigaminsite greičiau nei per 30 minučių


Jums reikės:

  • 3-4 nedidelių bulvių
  • 3-4 nedidelių morkų
  • 1 didesnio svogūno
  • Kitų mėgstamų daržovių: cukinijos, baklažano, paprikos ir pan.
  • 1 skardinės avinžirnių
  • 2,5 kubelio kario pastos
  • 500 ml vandens

Eiga:

  1. Susipjaustome visas daržoves kubeliais. Aš tik svogūnus susipjaustau pusžiedžiais, nes man taip skaniau, bet čia taisyklių nėra.;)
  2. Į įkaitintą puodą pilame šiek tiek aliejaus ir dedame svogūnus. Kepiname kelias minutes.
  3. Po to, dedame morkas ir dar kelias minutes pakepiname.
  4. Vėliau, dedame ir kitas likusias daržoves. Aš naudojau bulves, baklažaną ir papriką.
  5. Maišant kelias minutes pakepiname ir pilame vandenį. 
  6. Uždengiame puoda ir troškiname apie 10-15 minučių, kol bulvės išvirs.
  7. Po to, sudedame avinžirnius, kario pastą ir gerai ją įmaišome. 
  8. Uždengiu dangčiu ir dar kokias 5 minutes patroškinu. Svarbu: stebėkite, jog nepridegtų.
  9. Serviruoju su virtais ryžiais.

Vienas geriausių būdų suvartoti daugiau daržovių bei pravalyti šadytuvą nuo užsilikusių produktų. Man šis patiekalas šiais tamsiais rudens vakarais yra vienas geriausių. Pabandyk, tikrai labai rekomenduoju.;)

P. S. Instagram’e pasidalinau ir video, kaip jį gaminu. Žinau, kad ne vienam žmogui tai padeda geriau suprasti, kaip paruošti tam tikrą receptą. 

Ir, žinoma, primenu, jog pas mus galima įsigyti neaštrios japoniško kario pastos, kurią rasi čia.;)

Japoniškas karis

Komentarai

Būk pirmas, kuris pakomentuos!
Visi komentarai, prieš paskelbimą, yra peržiūrimi.

Tavo krepšelis

Tavo krepšelis tuščias.
Grįžti į parduotuvę.
Ačiū, jog su mumis susisiekei! Atsakysime per 24 val. Ačiū, jog prisijungei prie mūsų bendruomenės! Ačiū! Informuosime tave el. paštu, kai tik prekė vėl pasirodys prekyboje. Maksimalus galimas prekės kiekis jau pridėtas Liko tik viena prekė! Liko tik [num_items] prekės!