Grįžti į pagrindinį turinį

Juodieji grybai: kas tai ir kuo jie ypatingi?

Juodieji grybai: kas tai ir kuo jie ypatingi?

 

Azijos virtuvėje labai dažnai sutiksime įvairius grybus, jei ne patiekale, tai sultinyje ar prieskoniuose tikrai. Grybai, ypač džiovinti, turi labai daug umami skonio, kas patiekalams suteikia ryškesnio ir sodresnio skonio. Ne veltui daugumai žmonių įprasta burokėlių sriuba su džiovintais baravykais yra labai skani. ;)

Prieš kelias savaites jau kalbėjau apie shiitake grybus, kurie yra umami karaliai. O šiandien, noriu papasakoti apie kitus, nemažai populiarius grybus, dažniausiai naudojamus kinų virtuvėje.

 

Juodieji grybai

 

Dar kitaip vadinami – debesų auselių grybais (angl. cloud ear fungus). Tokį savo pavadinimą gavo dėl savo formos, panašios į ausį.

 

Juodieji grybai apibūdinami kaip ploni, auselės-dubenėlio formos, elastingi, šilkiniai. Jų spalva priklauso nuo to, ant kokio medžio auga, nuo tamsiai geltonos-rudos iki tamsiai rudos ar net juodos spalvos.

Šie grybai auga ant negyvų, pūvančių medžių, kalnuotose ir tropinėse Indijos, Kinijos, Havajų vietovėse. 

 

juodieji grybai 
Džiovinti juodieji grybai

Juodųjų grybų nauda

  

Šie debesų auselių grybai yra plačiai naudojami ne tik maistui, bet ir kinų medicinoje. Jie turi nemažai skaidulų bei įvairių vitaminų bei mineralų, tokių kaip magnis ar kalcis.

Sakoma, jog šie grybai gali:

  • pastiprinti imunitetą;
  • sumažinti cholesterolio kiekį;
  • pagerinti smegenų veiklą;
  • apsaugoti kepenų veiklą.

 

Reikėtų pridurti, jog dar nėra pakankamai mokslinių tyrimų, įrodančių šių privalumų veikimą. Tačiau, jei daugybę amžių Kinijoje žmonės juos naudojo ir naudoja, matyt kažkokią naudą tikrai turi. ;)

 

Juodųjų grybų naudojimas

 

Juodieji grybai yra dažniausiai parduodami džiovinti ir prieš vartojimą, juos būtinai reikia išmirkyti. Grybus reikia užpilti šiltu vandeniu ir palaikyti mažiausiai 15 minučių. 

 

Priešingai nei kiti džiovinti grybai, juodieji – neturi stipraus umami skonio. Atvirkščiai, jie pritrauks kitų padažų, prieskonių, ingredientų skonį. Bet kodėl tada dažnai naudojami Azijos patiekaluose? Dėl savo mėsiškos, traškios tekstūros.

 

Juodieji grybai yra labai universalūs, nes neturi ryškaus skonio, todėl gali būti naudojami:

  • sriuboms;
  • salotoms;
  • įvairiems stir-fry;
  • suktinukams.

Vienas iš populiariausių patiekalų yra aštriai rūgšti sriuba – klasikinis kinų restoranų patiekalas.

 

O aš noriu paskatinti drąsiai naudoti šiuos grybus patiekaluose, kuriuose norėtųsi traškumo. Mano vienas mėgstamiausių panaudojimų būdų yra juos pasikepinti kartu su kitomis daržovėmis, kitaip vadinamą stir-fry, su padažu. 

 

Pas mus parduotuvėje galite įsigyti džiovintų juodųjų grybų iš Kinijos "Nature's Best Harvest". Vienos pakuotės užteks ilgam, kadangi grybai mirkymo metu padidėja, tad užtenka tik mažos saujelės. 

 

džiovinti juodieji grybai 
Mirkyti juodieji grybai

 

Šaltiniai:

https://en.wikipedia.org/wiki/Cloud_ear_fungus

https://www.healthline.com/nutrition/black-fungus#benefits

https://www.thespruceeats.com/cloud-ear-information-694685

Komentarai

Būk pirmas, kuris pakomentuos!
Visi komentarai, prieš paskelbimą, yra peržiūrimi.

Tavo krepšelis

Tavo krepšelis tuščias.
Grįžti į parduotuvę.
Ačiū, jog su mumis susisiekei! Atsakysime per 24 val. Ačiū, jog prisijungei prie mūsų bendruomenės! Ačiū! Informuosime tave el. paštu, kai tik prekė vėl pasirodys prekyboje. Maksimalus galimas prekės kiekis jau pridėtas Liko tik viena prekė! Liko tik [num_items] prekės!