Grįžti į pagrindinį turinį

Kodėl sezamų aliejus toks ypatingas?

Kodėl sezamų aliejus toks ypatingas?

 

Sezamų aliejus yra vienas iš pagrindinių ingredientų norint gaminti kiniškus, korėjietiškus ar japoniškus patiekalus. Dėl savo ryškaus skonio bei aromatingumo, jis neretai naudojamas kaip skonio stipriklis.

 

Sezamų aliejus gaminamas iš sezamų sėklų, kurios gaunamos iš žydinčio sezamo augalo. Aliejaus gamybai šios sėklos gali būti naudojamos skrudintos ir ne. Receptuose, kuriais dalinuosi, visada naudoju skrudintą sezamų aliejų.

 

Sakoma, jog šis aliejus yra vienas iš seniausiai naudojamų augalinių aliejų. Jis pradėtas gaminti daugiau nei prieš 5000 metų ir tuo metu labai gelbėjo žmones, nes sezamas – gana atsparus sausroms.

 

Apie naudingumo sveikatai savybes vengiu kalbėti ir plėstis, tačiau ne vienas šaltinis mini, jog sezamų aliejus yra vienas iš sveikesnių riebalų šaltinių. Taip pat, turi įvairių antioksidantų bei priešuždegiminių savybių, todėl gali būti naudingas mūsų sveikatai. Taip pat, sezamų aliejuje gausu vitamino K.

 

Sezamų aliejaus rūšys

 

Sezamų aliejus neturi ilgo sąrašo įvairių rūšių, kaip pavyzdžiui miso, tačiau yra išskiriamos dvi pagrindinės:

 

  • Aliejus iš neskrudintų sezamų sėklų. Šiam aliejui naudojamos šviežios sėklos, jis nėra tokio ryškaus skonio, yra šviesus. Toks aliejus naudojamas kepimui ir kosmetikoje.
  • Skrudintų sezamų aliejus. Šis aliejus gaminamas iš skrudintų sezamų sėklų, todėl yra daug aromatingesnis, ryškesnio, riešutinio skonio. Gali būti šviesesnis ar tamsesnis – priklauso nuo sezamų sėklų skrudinimo laiko. Pastarasis – daug intensyvesnio skonio bei aromato.

 

skrudintas sezamų aliejus
Skrudintas sezamų aliejus

Sezamų aliejaus gamyba

 

Sezamų aliejaus gamyba yra gana paprasta, tačiau susideda iš svarbių etapų, kuriuos praleidus ar suklydus, negautumėte gero rezultato.

 

Pirmiausia yra labai gerai nuplaunamos sezamų sėklos. Bet koks likęs purvas gali jaustis pačiame aliejuje ir jį sugadinti. Vėliau, tos pačios sėklos yra džiovinamos ir vėliau skrudinamos (jei gaminamas skrudintų sezamų aliejus). Pastarasis procesas turi vykti lėtai, ant žemos ugnies, nes šias sėklas labai lengva sudeginti. Kalbu iš patirties. :D

Na, o vėliau, šios sėklos yra presuojamos ir gaunamas skystis - sezamų aliejus.

 

Labai rekomenduoju pažiūrėti šį korėjietišką video su angliškais subtitrais. Ten parodomas visas gamybos procesas, nuo sėklų išėmimo iki pilstymo į butelius. Video rasi čia.

 

Kur naudojamas sezamų aliejus?

 

Kas skaito mano pasidalintus receptus, tikriausiai jau pastebėjo, jog sezamų aliejų naudoju labai dažnai.

 

Man jis nepamainomas ingredientas gaminant Azijos virtuvės patiekalus. Nors sakoma, kad skrudintas sezamų aliejus labiau tinkamas užbaigimui, su kuo labai sutinku, aš neretai jį naudoju ir prieskonių bei daržovių apkepimui.

 

Mano mėgstamiausi panaudojimo būdai:

 

  • Salotų padažams;
  • Stir-fry kepinant daržoves, makaronus ar ryžius;
  • Gaminant lipnius, pikantiškus padažus;
  • Sultiniams;
  • Patiekalų užbaigimui – ant makaronų, ryžių ir pan.

 

Japchae korėjietiškas patiekalas 

 

Labai rekomenduoju nebijoti eksperimentuoti. Savo panaudojimo būdus būtent ir atradau taip, įsikvėpusi įvairiais kinų maisto receptais bei apsilankymais azijietiškuose restoranuose. Jau po pirmo pabandymo suprasite, koks tai ypatingas prieskonis, nukeliantis jūsų patiekalą visai į kitą lygį.

 

Na, o Miso Gero šiuo metu siūlome korėjietišką skrudintų sezamų aliejų, kuris anot mūsų klientų yra labai aromatingas ir ryškaus skonio. Griebk savo buteliuką ir eksperimentuok virtuvėje, o jei reikia pagalbos - pasinaudok mūsų receptais. ;)

 

Šaltiniai:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sesame_oil

https://www.healthline.com/nutrition/sesame-oil-benefits#TOC_TITLE_HDR_11

 

Komentarai

Būk pirmas, kuris pakomentuos!
Visi komentarai, prieš paskelbimą, yra peržiūrimi.

Tavo krepšelis

Tavo krepšelis tuščias.
Grįžti į parduotuvę.
Ačiū, jog su mumis susisiekei! Atsakysime per 24 val. Ačiū, jog prisijungei prie mūsų bendruomenės! Ačiū! Informuosime tave el. paštu, kai tik prekė vėl pasirodys prekyboje. Maksimalus galimas prekės kiekis jau pridėtas Liko tik viena prekė! Liko tik [num_items] prekės!