Grįžti į pagrindinį turinį

Gochujang - kas tai?

Gochujang - kas tai?

 

 

Ryškiai raudona, aštri, švelniai saldi ir umamiška. Taip taip, aš apie gochujang.

 

Tai vienas svarbiausių ingredientų korėjiečių virtuvėje. Džiaugiuosi, kad vis daugiau lietuvių domisi įvairiomis pasaulio virtuvėmis ir nemaža dalis jūsų nubalsavo, jog jau esate bandę šios pastos (Instagram'e).

 

O kas yra gochujang?

 

Gochujang arba kitaip – raudonųjų čili pipirų pasta – tai pikantiška, saldi, aštri fermentuota pasta. Ji gaminama iš gochugaru (korėjietiškų čili miltelių), lipnių ryžių, meju (fermentuotos sojos pupelės) miltelių, yeotgireum (miežių salyklo milteliai) ir druskos.

 

Gochujang, kaip ir miso, yra labai koncentruota pasta, kupina ryškaus skonio, tad jos užtenka labai nedaug. Ši pasta, dar kartais vadinama korėjiečių miso, nes turi daug umami skonio.

 

Gochujang pasta

 

Šiek tiek istorijos

 

Manoma, kad pirmosios aštrios pastos buvo gaminamos naudojant juoduosius ir japoniškus pipirus. Pirmieji įrašai apie korėjietišką pipirų pastą rasti net iš 9 amžiaus. Vėliau, pirmasis korėjietiškas įrašas apie gohujang pasirodė 1614 metais.

 

Kaip gaminama gochujang pasta?

 

Iki kol atsirado galimybė įsigyti gochujang parduotuvėse, šią pasta gamindavo kone kiekviena korėjiečių šeima. Receptas ir gaminimo būdai būdavo adaptuojami pagal kiekvienos šeimos tradicijas ir pan., tačiau pagrindiniai ingredientai ir procesas išliko tie patys.

 

Pagrindiniai ingredientai, kaip ir minėjau prieš tai, yra:

 

  • Gochugaru – raudonųjų čili pipirų milteliai.
  • Lipnūs ryžiai.
  • Meju milteliai – fermentuotų sojos pupelių milteliai.
  • Yeotgireum – miežių salyklo milteliai.

 

Visi šie ingredientai yra sumaišomi ir gauta masė fermentuojama korėjietiškose keramikinėse statinėse onggi, lauke. Šio proceso metu, lipnių ryžių krakmolas konvertuojasi į cukrų, kuris ir suteikia šiai pastai saldumo. Čili pipirai suteikia aštrumo, o fermentuotos sojos pupelės – miso pikantiškumo.

Fermentacija trunka nuo kelių mėnesiu iki kelerių metų. Ir žinoma, kuo ilgiau fermentuojama pasta, tuo ji yra ryškesnio skonio. 

 

Radau gražiai ir aiškiai nufilmuotą video, kaip gaminamas gochujang. Kviečiu pasižiūrėti. Padės susidaryti bendrą vaizdą ar gal net pabandyti patiems? ;)

Taip pat, rekomenduoju ir šį video, kuriame daugiau pasakojama apie naudojamus produktus. Aš jau labai užsimotyvavau pabandyt, o tu? ;)

 

Gochujang naudojimas

 

Pripasakojau, kas tai yra, kaip gaminama, o dabar reikėtų pasakyt ir kur naudojama.

 

Aš pati šią pastą atradau gal prieš daugiau nei metus. Prieš tai – nei buvau girdėjus, nei tikriausiai ragavus, bet dabar – neįsivaizduoju kai kurių patiekalų be jos.

 

Korėjietiškas keptas tofu
Nuotrauka Grass Fed Grass. Traškus tofu su gochujang

 

Aš dažniausiai šią pastą naudoju įvairiems padažams ar sriuboms, nes priduoda pikantiško aštrumo.

 

Na, o patys korėjiečiai be šios pastos neįsivaizduoja dauguma savo tradicinių patiekalų. Pavyzdžiui, korėjietiški ryžių virtinukai – tteokbokki, ryžių patiekalas – bibimbap, korėjietiškas kepta vištiena - dakgangjeong. Taip pat, gochujang pasta naudojama mėsos, tofu ar daržovių marinavimui. 

 

Bibimbap
Bibimbap iš korėjietiško restorano

 

Gochujang aštrumas labai priklauso nuo gamintojo. Dažnai ir ant pakuotės yra nurodomas aštrumo lygis.

 

Pas mus galite įsigyti vidutinio aštrumo gochujang pastos.

 

Ir kadangi dauguma jūsų nubalsavo jog norėtumėte nuolaidos, nebeturiu kur dėtis. :) 

Panaudojus kodą ASTRU, gausite 10 % nuolaidą gochujang pastai. Kviečiu užsukti į mūsų parduotuvę ir atrasti naujus skonius! :) 

Kodas galioja iki ketvirtadienio (14 d.) vakaro.  

 

Gochujang pasta 

 

Šaltiniai:

https://en.wikipedia.org/wiki/Gochujang

https://www.bonappetit.com/story/what-is-gochujang

Komentarai

Būk pirmas, kuris pakomentuos!
Visi komentarai, prieš paskelbimą, yra peržiūrimi.

Tavo krepšelis

Tavo krepšelis tuščias.
Grįžti į parduotuvę.
Ačiū, jog su mumis susisiekei! Atsakysime per 24 val. Ačiū, jog prisijungei prie mūsų bendruomenės! Ačiū! Informuosime tave el. paštu, kai tik prekė vėl pasirodys prekyboje. Maksimalus galimas prekės kiekis jau pridėtas Liko tik viena prekė! Liko tik [num_items] prekės!