Grįžti į pagrindinį turinį
SVARBU! Užsakymus, gautus 20.11-09.12, supakuosime ir išsiųsime lapkričio 30 d. ir gruodžio 9 d.

Žuvies padažas - kas tai?

Žuvies padažas - kas tai?

 

Kaip ir apie kitus aprašytus produktus, taip ir apie šį, norisi sakyti, kad tai vienas svarbiausių produktų azijietiškoje virtuvėje, labiausiai – pietryčių Azijoje.

 

Be žuvies padažo neįsivaidzuojami tokie patiekalai, kaip pad thai ar larb.

 

Kas yra žuvies padažas?

 

Tai pikantiškas, sūrus, žuviškas padažas, kuris suteikia patiekalams ryškaus skonio. Dėl savo aukšto glutamato kiekio, naudojamas suteikti patiekalams umami skonio.

 

Žuvies padažas buvo pradėtas gaminti ne tik Azijos šalyse, bet ir Europoje. Jis buvo naudojamas Viduržemio jūros regiono virtuvėje, o anksčiausias rastas šaltinis, apie žuvies padažo naudojimą, yra dar iš Antikinės Graikijos laikų.

 

Aukštesnės kokybė žuvies padažai turi nemažai baltymų, naudingų vitaminų, tokių kaip B12 ir omega 3, kurie yra reikalingi žmogui.

 

Žuvies padažas

 

Kaip gaminamas žuvies padažas?

 

Kaip ir sojos padažo ar miso gamyboje, žuvies padažas išgaunamas fermentacijos būdu.

 

Šio padažo gamyboje naudojami žuvies viduriai, žvynai, pelekai arba smulkios žuvys, tokios kaip ančiuviai. Visa masė yra padengiama druska ir laikoma statinėse nuo kelių mėnesių iki kelių metų fermentuotis. Šio proceso metu, natūralios bakterijos suardo kietas daleles ir atsiranda skystis, kuris ir yra žuvies padažas.

 

Kviečiu pasižiūrėti šį „How It‘s Made Official“ kanalo video – kaip gaminamas žuvies padažas. Tikrai įdomu. :)

 

Fermetacijos trukmė turi įtakos padažo skoniui. Jei fermentacija trumpa – šis padažas turi ryškų žuvies kvapą bei skonį, o jei fermentacija ilgesnė – padažas įgauna pikantišką, ryškesnį skonį.

 

Kur naudojamas žuvies padažas?

 

Žuvies padažas Azijoje neretai naudojamas vietoj druskos. Didelė tikimybė, jog vietoj jos ant stalo restorane, rasite žuvies padažo.

 

Šis padažas patiekalams suteikia umami skonio, apie kurį jau kalbėjome seniau, todėl dažnai naudojamas sriuboms, padažams, salotoms, įvairiems stir-fry patiekalams. Taip pat, plačiai naudojamas mėsos marinavimui, kadangi šis padažas paryškina skonį ir suminkština mėsą.

 

Taip pat, įdomus faktas, jog žuvies padažas gali subalansuoti gaminamos žuvies ryškų skonį bei kvapą, kuris kai kuriems žmonėms ne itin patinka.

 

Vienas iš labiausiai žinomų patiekalų mums yra pad thai, kurio gamyboje žuvies padažas labai svarbus.

 

Pas mus galite įsigyti dviejų rūšių žuvies padažo. Turime „Squid“ firmos, itin aukštos kokybės žuvies padažą, kuris gaminamas iš ančiuvių. Taip pat, „Chin-Su“ firmos lašišos skonio žuvies padažą, kuris jau turi įvairių priedų, todėl tinkamas naudoti kaip dipping padažas.

 

Žuvies padažas

 

Šaltiniai:

https://en.wikipedia.org/wiki/Fish_sauce

https://www.bonappetit.com/story/what-is-fish-sauce

Komentarai

Būk pirmas, kuris pakomentuos!
Visi komentarai, prieš paskelbimą, yra peržiūrimi.

Tavo krepšelis

Tavo krepšelis tuščias.
Grįžti į parduotuvę.
Ačiū, jog su mumis susisiekei! Atsakysime per 24 val. Ačiū, jog prisijungei prie mūsų bendruomenės! Ačiū! Informuosime tave el. paštu, kai tik prekė vėl pasirodys prekyboje. Maksimalus galimas prekės kiekis jau pridėtas Liko tik viena prekė! Liko tik [num_items] prekės!