Grįžti į pagrindinį turinį

Korėjietiškos virtuvės perlas - doenjang

Korėjietiškos virtuvės perlas - doenjang

Korėjietiška sojos pupelių pasta


Prisipažinsiu, jog apie doenjang sužinojau visai neseniai, kai klientė įtraukė šią pastą į pageidaujamų produktų sąrašą. Nedvejodama užsakiau, nes ir pačiai buvo įdomu, kas tai per produktas.

Pirmas įspūdis atidarius pakuotę - labai ryškus kvapas. Panašiai, kaip atidarius ilgai brandinto Džiugo sūrio pakuotę. Skonis - labai sūrus, stiprus ir umamiškas. Ir tik paskaičius daugiau bei pažiūrėjus doenjang gaminimo video, supratau, koks tai iš tiesų ypatingas produktas.

Doenjang iš pažiūros galima sumaišyti su miso pasta, tačiau tai du gana skirtingi produktai, kuriuos vienija tik du dalykai: sojos pupelės ir fermentacija.

 

Kas yra doenjang ir kuo ji skiriasi nuo miso pastos?

Doenjang - tai fermentuota sojos pupelių pasta, gaminama iš sojos pupelių ir sūraus vandens. Jos gamybos metu taip pat yra gaunamas korėjietiškas sojos padažas - guk-ganjang, dar kitaip vadinamas - sriubos sojos padažu.

Skirtumas tarp miso pastos ir doenjang yra toks, jog miso pastos gamyboje yra naudojamos bakterinės kultūros - koji, kurios pastai suteikia saldumo bei švelnumo. Be to, miso pasta yra šilkinės tekstūros, kai tuo tarpu doenjang yra labiau tekstūruota. Daugiau apie miso pastą kviečiu paskaityti šiame tekste.

sojos pupelių pasta - doenjang

 

Gamyba

Doenjang gamyba gali trukti iki metų ar net ilgiau. Pirmiausia, sojos pupelės yra mirkomos vandenyje ir vėliau išverdamos. Minkštai išvirtos pupelės yra sumalamos iki vientisos masės, tačiau paliekmi ir didesni gabaliukai. Iš gautos masės yra formuojami blokeliai - meju, kurie vėliau džiovinami. Po kurio laiko, blokeliai yra merkiami į sūrų vandenį ir fermentuojami. Taip, po keletos mėnesių gaunamas skystis - guk-jang, o išbrinkę sojos pupelių blokeliai yra dedami atgal į statinę ir fermentuojami toliau. 

Peržiūrėjau labai įdomu video, kuriame mano viena mėgstamiausių maisto tinklaraštininkių Maangchi, ruošia doenjang namų sąlygomis. Video ilgesnis, bet labai rekomenduoju. Jame parodomas visas gamybos proesas. Šį video gali peržiūrėti čia. Po jo, galbūt net užsimanysi pabandyti. ;)

džiovinami sojos pupelių blokai - meju
Džviovinami sojos pupelių blokai - meju

Panaudojimas

Doenjang yra labai dažnas ingredientas korėjietiškoje virtuvėje. Dėl savo stipraus umami ir sūrumo, jis naudojamas sultinių bei padažų gamyboje. Aš pati jau išbandžiau abu, tai galiu pasakyti, kad patiekalai gavosi labai skanūs. 

O populiariausi korėjietiški patiekalai, kuriems yra naudojama doenjang yra:

  • Doenjang-jjigae - sojos pupelių pastos troškinys. Jis ruošiamas troškinant įvairias daržoves, tofu bei pasirinktinai grybus, jūros gėrybes ar mėsą. Labai svarbus patiekalas korėjietiškoje virtuvėje.
  • Ssamjang - padažas, gaminamas sumaišius doenjang ir gochujang pastas bei kitus priedus. Valgomas ryžius, padažą ir kitas daržoves susukant į salotos lapą. 
doenjang-jjigae
Doenjang-jjigae - sojos pupelių pastos troškinys

 

Esu labai laiminga, kad su jūsų pagalba aš taip pat galiu mokytis. O šitas tekstas, tikiuosi, jog buvo naudingas ir įkvėpė pabandyti šios pastos. Aš jau įtraukiau ją į savo gaminamus patiekalus, dabar laikas ir jums. ;)

Dar turime kelis likusius vienetus, o panaudojus kodą DOENJANG, gausi 15 % nuolaidą šiai pastai. Doenjang rasi čia.

Nuolaida galioja iki 2022.07.29, 23 valandos.

Komentarai

Būk pirmas, kuris pakomentuos!
Visi komentarai, prieš paskelbimą, yra peržiūrimi.

Tavo krepšelis

Tavo krepšelis tuščias.
Grįžti į parduotuvę.
Ačiū, jog su mumis susisiekei! Atsakysime per 24 val. Ačiū, jog prisijungei prie mūsų bendruomenės! Ačiū! Informuosime tave el. paštu, kai tik prekė vėl pasirodys prekyboje. Maksimalus galimas prekės kiekis jau pridėtas Liko tik viena prekė! Liko tik [num_items] prekės!