Grįžti į pagrindinį turinį

Naujieji Metai Rytų Azijoje

Naujieji Metai Rytų Azijoje

 

Kai mes Lietuvoje jau seniai būname sutikę Naujuosius metus, rytų Azijoje – žmonės dar tik ruošiasi. Taip, aš kalbu apie Mėnulio Naujuosius metus, kurie taip pat gali būti vadinami Pavasario festivaliu, nes tuo metu yra atsisveikinama su žiema ir sutinkamas pavasaris.

 

Kiekvieni Naujieji metai yra asocijuojami su gyvūno ženklu: žiurkė, jautis, tigras, triušis, drakonas, gyvatė, arklys, ožys, beždžionė, gaidys, šuo arba kiaulė. 2022 metai - tigro.

 

tigro naujieji metai 
 Tigro Naujieji Metai

 

Tai yra svarbiausia ir didžiausia šventė Kinijoje bei kitose šalyse, tokiose kaip P. Korėja ar Vietnamas. Tradiciškai šis laikas buvo skiriamas pagerbti dievybes bei protėvius, o vėliau tapo ir labai svarbia šeimos švente.

 

Data

 

Naujųjų metų data nustatoma pagal mėnulio kalendorių, kuris Kinijoje bei P. Korėjoje vis dar labai svarbus. Nors šiose šalyse jau seniai naudojamas Grigaliaus kalendorius, dauguma tradicinių švenčių yra švenčiama pagal mėnulio kalendorių. Įdomus faktas, jog kai kurie žmonės savo amžių skaičiuoja būtent pagal šį senovinį kalendorių.

 

Šiais, 2022 metais, Mėnulio Naujieji metai bus švenčiami vasario 1 dieną.

  

Šventės mitologija

 

Sakoma, jog Pavasario šventė atsidaro prieš daugiau nei 3 tūkstančius metų Kinijoje, todėl yra apipinta įvairiais mitais ir legendomis.

Viena populiariausių legendų Kinijoje yra apie pabaisą Nian („nyen“, kas skamba taip pat, kaip žodis „metai“ kinų kalboje).

Legenda sako, jog ši pabaisa pasirodydavo Naujųjų metų išvakarėse pavalgyti žmonių bei jų maisto. Vieną vakarą, vienas iš kaimo gyventojų nusprendė budėti naktį ir neleisti pabaisai suniokoti kaimo. Jis pasiruošė fejerverkų bei raudonų popieriaus ornamentų ir suprato, jog pabaisa bijo triukšmo bei raudonos spalvos. Nuo to laiko, kaimo gyventojai puošia savo namus raudonos spalvos ornamentais, dėvi raudonus drabužius bei šaudo fejerverkus. Šios tradicijos išliko iki pat dabar. Manau, jog ne vienam iš jūsų Kinų Naujieji metai asocijuojasi su raudona spalva. ;)

 

nian - kinų naujųjų metų legenda
 Nian pabaisa

Kaip švenčiami Mėnulio Naujieji metai?

 

Mėnulio Naujieji metai svarbūs ne tik Kinijoje, bet ir kitose rytų Azijos šalyse, tokiose kaip Malaizija, Indonezija, Pietų Korėja, Tailandas ir Vietnamas.

 

Pažiūrėkime, kaip ši šventė vadinama bei švenčiama Kinijoje, Pietų Korėjoje bei Vietname, kokios jų tradicijos bei šventinis maistas.

 

Naujieji Metai Kinijoje

 

Kaip ir minėjau prieš tai, Kinų Naujieji metai yra svarbiausia ir didžiausia šventė Kinijoje, kuri švenčiama net 15 dienų. Šis festivalis, turintis labai ilgą ir gilią istoriją, yra švenčiamas iš kartos į kartą. Taip pat, jos šventimas atneša sėkmę ateinantiems metams.

 

Savaitę prieš Naujųjų metų išvakares, šeimos tvarkosi visus namus bei perkasi maistą šventei.

Naujųjų metų išvakarėse, šeimos puošia namus įvairiomis raudonomis dekoracijomis, susirenka visi prie vakarienės stalo bei dovanoja vienas kitam raudonus vokus su pinigais, kurie vadinami „laimingi pinigai“.

Pirmąją Naujųjų metų dieną yra šaudomi fejerverkai bei aukojamos aukos protėviams. Kitomis dienomis yra lankomi kiti artimieji bei draugai, grįžtama į darbus, o paskutinę festivalio dieną yra leidžiami žibintai bei šaudomi fejerverkai.

 

Taip pat, neretai festivalio metu pamatysite liūto ir drakono šokius bei įvairius paradus miestuose. Pagal tradicijas, toks pasirodymas turėtų atnešti klestėjimo ir sėkmės ateinančiais metais.

 

Per visą šio festivalio laikotarpį, yra serviruojami 7 sėkmingi patiekalai, kurie simbolizuoja skirtingus dalykus:

 

  • Žuvis – klestėjimas.
  • Koldūnai – turtai.
  • Spring rolls (liet. pavasario suktinukai) – turtai.
  • Tangyuan / Saldžių ryžių rutuliukai – šeimos artumas, susibūrimas.
  • Apelsinai, mandarinai – pilnatvė ir turtai.
  • Niangao / Lipnių ryžių tortas – didesnis atlyginimas arba pareigos.
  • Ilgaamžiškumo makaronai (angl. Longevity noodles) – laimė ir ilgaamžiškumas.

 

Dauguma šių patiekalų patiekiami dar Naujų metų išvakarėse.

 

kinų naujųjų metų sėkmingas vaisius Pilnatvė ir turtai

 

Naujieji Metai Pietų Korėjoje

 

Pietų Korėjoje šis festivalis vadinamas Seollal. Tai yra viena svarbiausių tradicinių švenčių, kuri švenčiama 3 dienas su savo šeima, atliekant įvairius korėjietiškus ritualus, valgant tradicinius patiekalus, žaidžiant liaudies žaidimus.

Seollal yra laikoma šeimos švente, todėl visi renkasi pas savo tėvus, senelius ar kitus artimus žmones.

 

Viena iš svarbiausių tradicijų yra Sebae, kai jauniausi iš šeimos lenkiasi vyresniems, linkėdami laimingų Naujųjų metų. Už tai, vyresnieji jiems duoda „laimingų pinigų“.

Kitas labai svarbus ritualas yra maisto gamyba ir aukojimas savo protėviams - Charye.

 

Tradiciniai patiekalai, valgomi per šį festivalį:

 

  • Tteokguk – tai ryžių virtinukų sriuba, tiekiama su mėsa ir jūros dumbliais. Šio patiekalo suvalgymas reiškia, jog žmogus paseno vieneriais metais. Korėjiečiai savo amžių taip pat skaičiuoja pagal Mėnulio kalendorių.
  • Jeon – tai korėjietiškas blynas, gaminamas iš miltų ir kitų priedų, tokių kaip svogūnų laiškai, kimchi ar jūros gėrybės.

 

Ruošiami ir kiti tradiciniai korėjietiški patiekalai, tokie kaip Japchae, Bulgogi ar Samsaek Namul – Špinatų salotos.

 

tteokguk - pietų korėjos tradicinis naujametinis patiekalas Tteokguk

 

Naujieji Metai Vietname

 

Vietname ši šventė vadinama Tết, kuri taip pat yra viena svarbiausių švenčių šalyje. Kaip ir Kinijoje ar Pietų Korėjoje, šis festivalis yra šeimos šventė.

 

Dar savaitę iki Naujųjų metų pradžios, vietnamiečiai tvarkosi namus, daug šluoja, nes norima iššluoti visas praėjusių metų nesėkmes. Vietiniai žmonės taip pat tiki, jog per Tết juos aplankys anapilin išėję artimieji, todėl tą laiką skiria jų kapų tvarkymui, paruošia jų nuotraukas namie ir pan. Laikas iki šventės taip pat skiriamas dekoracijų ruošimui bei maisto pirkimui.

Namai bei miestai yra dekoruojami apelsinų medeliais bei gėlėmis.

 

Naujųjų metų šventimas labai panašus, kaip kitose šalyse. Išvakarėse aukojamas maistas protėviams, šeima renkasi prie stalo ir valgo tradicinius patiekalus, o po vidurnakčio, dovanojami raudoni vokai su „laimingais pinigais“.

 

Naujųjų metų dieną vyksta paradai mieste, pasirodymai su tigro kostiumais, šaudomi fejerverkai.

 

Įdomus faktas, jog vietnamiečiai tiki, kad pirmasis svečias, apsilankęs jų namuose, nusprendžia jų sėkmę, todėl jie renkasi pasikviesti geros reputacijos bei sėkmingą žmogų.

 

Ką valgo vietnamiečiai per Tết?

 

  • Banh Chung – tai lipniųjų ryžių pyragėliai su kiaulienos ir / ar pupelių įdaru, įvynioti į bananų lapus.
  • Gio Cha – vietnamietiška dešra, pagaminta iš mėsos, išvirta garuose ir laikoma įvyniota į bananų lapus.
  • Hat Dura – skrudintos melionų sėklos.

 

banh chung - tradicinis vietnamiečių naujametinis patiekalas Banh Chung

 

Būtų buvę keista, jei Miso Gero nepakalbėtų apie šią didelę šventę, taip? Iš mūsų bendruomenės supratau, jog apart skanaus maisto ir receptų, šių šalių kultūra bei tradicijos jums taip pat įdomios. Tikiuosi, kad šis tekstas padėjo susipažinti su šios šventės atsiradimu, svarba bei tradicijomis.

 

Kitą savaitę pasidalinsiu ir keletu receptų, kuriuos galėsite patys pabandyti namie ir paminėti Mėnulio Naujuosius metus savo šeimoje.

 

Beje, jei kada teko Naujuosius metus švęsti patiems, esant Azijoje, mielai lauksiu jūsų pasidalinimų. Galite parašyti mums el. Paštu labas@misogero.lt arba pasidalinti įrašu mūsų Facebook grupėje "Azijietiški patiekalai".

 

laimingi pinigai Mėnulio Naujųjų metų dekoracijos

 

Šaltiniai:

 

https://www.chinahighlights.com/travelguide/special-report/chinese-new-year/

https://www.chinahighlights.com/travelguide/festivals/chinese-new-year-history.htm

https://www.chinahighlights.com/travelguide/festivals/chinese-new-year-legends.htm

https://www.thespruceeats.com/korean-new-year-celebrations-2118611

https://www.90daykorean.com/korean-lunar-new-year/

https://www.asiahighlights.com/vietnam/new-yea

https://en.wikipedia.org/wiki/Tết

Komentarai

Būk pirmas, kuris pakomentuos!
Visi komentarai, prieš paskelbimą, yra peržiūrimi.

Tavo krepšelis

Tavo krepšelis tuščias.
Grįžti į parduotuvę.
Ačiū, jog su mumis susisiekei! Atsakysime per 24 val. Ačiū, jog prisijungei prie mūsų bendruomenės! Ačiū! Informuosime tave el. paštu, kai tik prekė vėl pasirodys prekyboje. Maksimalus galimas prekės kiekis jau pridėtas Liko tik viena prekė! Liko tik [num_items] prekės!