Grįžti į pagrindinį turinį

Umami

Umami

 

 

Manau, kad ne kartą teko girdėti apie šį penktąjį skonį – umami. Šis pavadinimas kilęs iš Japoniško žodžio, kur jis ir buvo atrastas.

 

Kas tai yra?

 

Umami – tai pikantiškas, mėsiškas, paryškinantis skonis. Umami ne visada buvo priskiriamas prie pagrindinių skonių, kartu su rūgštumu, saldumu, sūrumu ir kartumu. Tik 2002 metais mokslininkai sutiko jį prie jų priskirti.

 

Iš tiesų, umami tai glutamato skonis – amino rūgštis, kuri yra vienas iš baltymo dalių. Glutamato galima rasti žmoguje ir kai kuriuose maistuose.

 

Šis umami skonis ypatingas tuo, kad pasiskirsto po visą liežuvį ir laikosi ilgiau nei kiti skoniai.

 

 Nuotrauka iš Shutterstock.

 

Kada šis skonis buvo atrastas?

 

Umami skonį identifikavo Japonų mokslininkas Dr. Kikunae Ikeda. Jis mėgavosi rudadumblių (kelp) sultiniu ir suprato, kad tas pikantiškas skonis yra kitoks nei kiti skoniai. Jis pavadino tai umami žodžiu, kuris reiškia „skanumo esmė“. Vėliau, 1908 metais, daktaras Ikeda nustatė, kad glutamatas yra pagrindinė sudedamoji dalis, kuri suteikia jūržolei umami skonį.

 

Kaip išgauti umami skonį?

 

Umami skonio galima rasti tuose produktuose, kuriuose yra aukštas kiekis glutamato. Jei norite atrasti šį skonį, maisto gamyboje naudokite džiovintus (ir ne tik) grybus, pomidorus, jūržoles, džiovintus ančiuvius, fermentuotus produktus: sūrį, žuvies padažą, sojos padažą, maistines mieles ir kt. Taip pat, galite naudoti skeptiškai vertinamą (tačiau ne visai pagrįstai) – mononatrio glutamatą.

 

 
Nuotrauka iš Shutterstock.

 

Pas mus galite džiovintų grybų, jūržolių bei įvairių padažų, kurie padės jums virtuvėje išgauti šį umami skonį. Taip pat, visi užkandžiai ir greitai paruošiami ramenai yra umami bomba. Užsukite pasižvalgyti čia. 

 

Šaltiniai: 

https://www.ajinomoto.com/aboutus/umami/5-facts

https://en.wikipedia.org/wiki/Umami

Komentarai

Būk pirmas, kuris pakomentuos!
Visi komentarai, prieš paskelbimą, yra peržiūrimi.

Tavo krepšelis

Tavo krepšelis tuščias.
Grįžti į parduotuvę.
Ačiū, jog su mumis susisiekei! Atsakysime per 24 val. Ačiū, jog prisijungei prie mūsų bendruomenės! Ačiū! Informuosime tave el. paštu, kai tik prekė vėl pasirodys prekyboje. Maksimalus galimas prekės kiekis jau pridėtas Liko tik viena prekė! Liko tik [num_items] prekės!