Grįžti į pagrindinį turinį
SVARBU! Užsakymus, gautus 20.11-09.12, supakuosime ir išsiųsime lapkričio 30 d. ir gruodžio 9 d.

Ryžių makaronai

Ryžių makaronai

 

Kai pagalvojame apie Aziją, neretai akyse iškyla ryžių laukų vaizdas. Ir visai teisingai, nes ryžiai labai plačiai auginami pietryčių Azijoje. Būtent todėl, šioje dalyje, labai dažnai naudojami ir ryžių makaronai.

 

ryžių laukai
Nuotrauka Shutterstock. Ryžių laukai Vietname

 

Ryžių makaronai – tai makaronai pagaminti iš ryžių miltų ir vandens. Neretai, naudojami ir tapijokos ar kukurūzų krakmolas skaidresnei spalvai ar tampresnei tekstūrai.

 

Ryžių makaronai pradėti gaminti pietų Kinijoje ir naudojami jau daugiau kaip 2 tūkstančius metų. Kinijoje populiariausi makaronai yra iš kviečių, tačiau šiaurės Kinijos šefai, norėdami prisitaikyti prie pietų Kinijos, pradėjo makaronus daryti iš ryžių. Laikui bėgant, ryžių makaronai išplito po visą pietrytinę Aziją, o vėliau ir po visą pasaulį.

 

Kaip gaminami ryžių makaronai?

 

Ryžių makaronų gamybai reikalingi keli etapai:

 

  1. Ryžiai yra brandinami iki 9 mėnesių, jog ryžiai būtų kuo kietesni.
  2. Ryžiai yra nuplaunami ir paliekami vandenyje kelioms dienoms, trumpai fermentacijai.
  3. Ryžiai yra malami su vandeniu, jog susidarytų miltai.
  4. Ant sumaltų ryžių, pilamas karštas vanduo, kad susidarytų tešla.
  5. Tešla yra spaudžiama per pasirinktų ryžių makaronų formą (pagaliukai, vermišeliai ir t.t.)

 

Dalinuosi labai informatyviu video, kuriame rodomas visas ryžių makaronų gamybos procesas. Kviečiu pasižiūrėti. ;)

  

Ryžių makaronų rūšys

 

Kadangi šie makaronai pradėti gaminti labai seniai, galima rasti įvairių rūšių, kurios taip pat neretai priklauso ir nuo šalies ar regiono.

 

Paminėsiu keletą šių makaronų rūšių:

 

  • Ryžių vermišeliai – labai ploni, džiovinti makaronai, Vietname vadinami – Bun Tuoi. Naudojami įvairioms sriuboms ir salotoms, stir-fry patiekalams, ar kaip garnyras prie keptos mėsos.
  • Ryžių lazdelių makaronai – džiovinti, plokšti makaronai, gali būti įvairaus platumo. Šie makaronai tvirti, elastingi, todėl dažnai naudojami stir-fry patiekalams. Vienas populiariausių tailandietiškų patiekalų – pad thai.
  • Ryžių popierius – ploni ryžių lapeliai, naudojami suktinukams. Nors techniškai tai nėra makaronai, norėjau paminėti, nes gamybos procesas yra beveik toks pat.

 

ryžių makaronai 

 

Taip pat, ryžių makaronai gali būti gaminami iš rudųjų ryžių, kas šiuos makaronus padaro daug maistingesniais.

 

Šie makaronai dažniausiai parduodami džiovinti, tačiau nuvykus į kokį Tailandą ar Vietnamą, rastumėte vietinę kavinukę, kuri gaminasi savo ryžių makaronus, todėl naudoja juos šviežius.

 

Yra nemažai instrukcijų bei video, kaip pasigaminti ryžių makaronus namie, tai gal būtų visai įdomu? ;)

 

 

Kur naudojami ryžių makaronai?

 

Kaip ir kiti makaronai, jie tinkami salotoms, sriuboms, įvairiems stir-fry, suktinukams ar kaip garnyras.

 

Aš labai mėgstu ryžių makaronus, kadangi jie išverda greitai ir puikiai tinka sriuboms ir salotoms.

 

shiitake grybų sriuba su ryžių makaronais

 

Dar pabaigai, norėčiau paminėti keletą tradicinių patiekalų, kuriems naudojami šie makaronai:

 

  • Jautienos Chow Fun – kinų virtuvės patiekalas, kuriam naudojami platūs ryžių makaronai.
  • Laksa – Malaizijos virtuvės aštri sriuba, kuriai naudojami storesnis ryžių makaronai, dar kitaip vadinami laksa makaronais.
  • Pad thai – tailandietiškas ryžių makaronų stir-fry su krevetėmis, žemės riešutais ir kiaušiniu.
  • Bánh cuốn – vietnamietiškas patiekalas, ryžių lakštai įdaryti kiauliena bei grybais.
  • Phở - vietnamietiška sriuba, gaminama iš jautienos arba vištienos sultinio, kuriai naudojami ryžių makaronai, vadinami bánh phở.

 

Paspaudus ant pavadinimo, pateksite į kiekvieno patiekalo aprašymą, kur rasite ir nuotrauką.

 

Taigi, ryžių makaronai, nors ir nepasižymi didele maistine verte, yra labai plačiai naudojami. Šiuo metu, jie praverčia ir tiems žmonėms, kurie negali vartoti gliuteno ar tiesiog nori paįvairinti savo patiekalus.

 

Pas mus galite rasti Vietnamietiškus ryžių makaronus Banh Pho, Bun Tuoi, Bun Bo Hue. Taip pat, turime ryžių vermišelius iš Kombodžos ir ryžių popierių.

Kviečiu pasižvalgyti, o jei kils klausimų, rašykit mums į labas@misogero.lt arba Instagram’e.

 

Beje, geros naujienos! Nuo šiol jau galite įsigyti ir dovanų kuponus 20, 25, 30, 50 ir 100 Eur vertės. Mes manome, kad patirtys yra viena geriausių dovanų, o skonis – tai vienas iš būdų susipažinti su kitomis šalimis. Tad, padovanok savo artimui žmogui kelionę po Aziją per maistą! 🌏

Panaudojus kodą: MISOKALEDOS, gausite 10 % nuolaidą, perkant dovanų kuponą!

 

miso gero dovanų kuponas

 

Šaltiniai:

https://en.wikipedia.org/wiki/Rice_noodles

https://www.foodunfolded.com/article/what-are-rice-noodles

 

Komentarai

Būk pirmas, kuris pakomentuos!
Visi komentarai, prieš paskelbimą, yra peržiūrimi.

Tavo krepšelis

Tavo krepšelis tuščias.
Grįžti į parduotuvę.
Ačiū, jog su mumis susisiekei! Atsakysime per 24 val. Ačiū, jog prisijungei prie mūsų bendruomenės! Ačiū! Informuosime tave el. paštu, kai tik prekė vėl pasirodys prekyboje. Maksimalus galimas prekės kiekis jau pridėtas Liko tik viena prekė! Liko tik [num_items] prekės!