Grįžti į pagrindinį turinį

Udon makaronai

Udon makaronai

 

Aptarėme jau nemažai įvairių padažų, tad atėjo laikas plačiau pakalbėti apie makaronus. Šiandien papasakosiu apie neretai sutinkamus wok restoranuose – Udon makaronus.

 

Kas yra Udon makaronai ir kaip jie gaminami?

 

Udon – tai stori arba ploni makaronai, pagaminti iš kviečių miltų, atsiradę Japonijoje. 

 

Nieko keisto, jog šie makaronai ir yra plačiausiai naudojami Japonijoje. Kadangi šie makaronai gana universalūs, galima rasti begalę receptų, nuo sriubų iki pagrindinių patiekalų.

 

Udon makaronų gamybai tereikia kvietinių miltų, vandens ir druskos.

 

O pati gamyba trunka iki 4 val., bet tik todėl, jog tešlą reikia palikti „paiilsėti.

 

Na ir pats keisčiausias, bet vienas svarbiausių dalykų šių makaronų gamyboje yra tai, jog yra naudojamos pėdos. Taip taip, perskaitėte teisingai. Kadangi tešla yra gana kieta, rankomis ją labai sunku minkyti, tad nuo seno japonai savo pėdomis minko udon makaronų tešlą.

Aišku, parduotuvėse randami makaronai nėra trypiami gamintojų, tam tikriausiai net neužtektų žmonių. Tačiau, jei kada nuspręsite gaminti patys, turėkite omenyje. ;)

 

Taip pat, dalinuosi šiuo labai fainu video, kaip gaminami udon makaronai. Man jau atėjo motyvacija juos gamintis, kas kartu? ;)

 

Udon makaronų rūšys

 

Daugumai tikriausiai ne kartą teko matyti šviežius udon makaronus, vakuumuotus kvadratiniame maišelyje arba sausus udon, supakuotus ryšulėliais.

 

svieži ir sausi udon makaronai
Sausi ir švieži udon makaronai

Tačiau tai nėra vienintelės udon rūšys. Vien Japonijoje yra daugiau nei 10 rūšių, kurios naudojamos skirtingose šalies regionuose. Keletas jų:

 

  • Himokawa udon – tai ploni ir platūs, net iki 15 cm pločio makaronai, kurių tekstūra daug trapesnė, nei įprastų udon.
  • Hippari udon – tai būtent tie sausi makaronai ryšulėliais, apie kuriuos kalbėjau anksčiau. Jie yra ploni, neiilgi, dažnai naudojami ramenams.
  • Sanuki udon – tai stori, minkšti, „chewy“ makaronai. Juos neretai rasite pirkti šviežius vakuumuotus pakelyje.

 

Udon makaronai populiarūs ne tik Japonijoje.  Pavyzdžiui, P. Korėjoje udon makaronai irgi plačiai naudojami. Kalboje net atsirado žodis udong, adaptuotas iš Japoniško žodžio udon. Udong reiškia „makaronų patiekalai“, kuriems neretai naudojami būtent udon makaronai.

 

Udon makaronų naudojimas

 

Udon makaronai yra labai universalūs tad receptų su jais – begalė. Šie makaronai yra naudojami ne tik karštiems, bet ir šaltiems patiekalams. Neretai šie makaronai yra sumaišomi tik su čili aliejumi ir serviruojami. Bandžiau – labai skanu.

 

Keletas tradicinių udon patiekalų:

 

  • Kake udon – karšti udon makaronai, serviruojami sultinyje ir gardinami svogūnų laiškais bei kamaboko.
  • Maruten udon – udon makaronai su gruzdintu žuvies pyragėlių (angl. fish cake).
  • Oboro udon – dashi sultinys su rudadumblių dribsniais.
  • Yaki udon – kepti udon makaronai su sojos padažu.

 

udon makaronų stir-fry
Nuotrauka Grass Fed Grass. Udon makaronų stir-fry su enoki ir bok choy 

Aš pati labai mėgstu udon makaronus. Dažniausiai naudoju sausus ramenui, nes man jie labai tam tinka. Taip pat, mėgstu ir tuos šviežius, nes jų paruošimas labai greitas, dažnai dedu tiesiai į sultinį. Nors po video, kuriuo dalinausi prieš tai, užsidegiau udon makaronus padaryti pati. Prisijungsit?

 

Kadangi labai greitai išpirkote tuos šviežius udon makaronus, šiuo metu galime pasiūlyti tik sausus iš „Wheatsun“. Makaronai labai kokybiški, pagaminti tik iš 3 pagrindinių ingredientų.

 

Beje, jei norite pirmieji sužinoti, kada pasirodys švieži udon prekyboje, palikite savo email šioje nuorodoje.

 

naujas receptas 
Naujas receptas, jau greitai...

 

Šaltiniai:

https://en.wikipedia.org/wiki/Udon 

https://thesmartlocal.com/japan/types-of-udon/ 

Komentarai

Būk pirmas, kuris pakomentuos!
Visi komentarai, prieš paskelbimą, yra peržiūrimi.

Tavo krepšelis

Tavo krepšelis tuščias.
Grįžti į parduotuvę.
Ačiū, jog su mumis susisiekei! Atsakysime per 24 val. Ačiū, jog prisijungei prie mūsų bendruomenės! Ačiū! Informuosime tave el. paštu, kai tik prekė vėl pasirodys prekyboje. Maksimalus galimas prekės kiekis jau pridėtas Liko tik viena prekė! Liko tik [num_items] prekės!