Grįžti į pagrindinį turinį

Umami karaliai - Shiitake grybai

Umami karaliai - Shiitake grybai

 

Drąsiai galiu sakyt, kad shiitake grybai – tai umami karaliai. O kas yra umami, jau susipažinome praėjusią savaitę.

 

Lietuviškai šis grybas vadinamas valgomuoju danteniu, kas man buvo naujiena. Visgi, shiitake skamba daug egzotiškiau ir aiškiau. Ar ne? ;)

 

Tai kas tie shiitake grybai?

 

Shiitake tai valgomasis grybas ruda kepurėle, kilęs iš Rytų Azijos, kur plačiai naudojamas ir maistui, ir medicinai. Jie naudojami švieži bei džiovinti. Nors gaminti švieži grybai yra tikrai skanu, džiovinti shiitake - turi žymiai daugiau umami.

Seniausias įrašas apie šių grybų auginimą yra iš 1209 metų. Vėliau, ši informacija buvo perrašoma ir interpretuojama, ir galų gale nugulė Japonų sodininko Satō Chūryō knygoje 1796 metais.

 Džiovinti shiitake grybai
Nuotrauka iš Shutterstock.

 

Ar įmanoma šių grybų rasti miške?

 

Shiitake grybai natūraliai paplitę Pietryčių Azijoje, kur klimatas yra šiltas ir drėgnas. Jie auga grupėmis ant pūvančių lapuočių medienos. Nors šie grybai ir auga kalnuotose Kinijos, Japonijos, Indonezijos ir Taivano regionuose, mums prieinami shiitake grybai yra auginami žmonių.

 

Kadangi shiitake grybai yra tokie populiarūs, jie yra vieni labiausiai auginamų grybų. Turime pavydžių net ir Lietuvoje. Jie auginami išlaikant jų natūralaus augimo sąlygas ant dirbtinio pagrindo arba rąstų.

 

Shiitake grybų auginimas 
Nuotrauka iš Shutterstock.

 

Kokia šių grybų nauda?

 

Shiitake grybai turi mažai kalorijų, daug skaidulų, B vitaminų ir kitų mineralų. Taip pat, įdomus faktas, jog shiitake grybuose yra nemažai tokių pačių aminorūgščių kaip ir mėsoje. Būtent todėl šie grybai yra labai naudingi žmonėms, kurie maitinasi vegetariškai ar veganiškai.

 

Kur naudojami shiitake grybai?

 

Medicina. Shiitake grybai labai plačiai buvo naudojami Kinijos, Japonijos ir Korėjos medicinoje. Manoma, kad šie grybai stiprina imunitetą, saugo nuo vėžio ir uždegimų.

 

Virtuvė. Nors šiuos grybus ir galima valgyti žalius, jie savo skonį geriausiai atskleidžia juos gaminant. Mano pirmasis ir svarbiausias pasiūlymas, kaip naudoti šiuos grybus, tai sultinys, Japoniškai vadinamas Dashi. Shiitake tikrai yra vienas geriausių ingredientų jam gaminti. Tereikia tik pamirkyti džiovintus grybus ir umami pilnas vanduo paruoštas. Taip pat, šie grybai tinkami įvairioms sriuboms, ramenams, stir-fry, ar bet kur, kur norisi mėsiškos tekstūros bei įdomaus skonio ingrediento.

 

Grybų skonio ramenas su shiitake grybais

 

Pas mus parduotuvėje rasite pačius umami karalius – džiovintus shiitake. Nuoširdžiai rekomenduoju pabandyti kiekvienam, nes skonis tikrai dieviškas. Ta proga, noriu padovanoti ir nuolaidos kodą: UMAMI, kuris suteiks šiems grybams 10 % nuolaidą*.

 

*Ši nuolaida galioja iki penktadienio, 24.09.  

 

Šaltiniai:

https://en.wikipedia.org/wiki/Shiitake 

https://www.healthline.com/nutrition/shiitake-mushrooms#uses 

Komentarai

Būk pirmas, kuris pakomentuos!
Visi komentarai, prieš paskelbimą, yra peržiūrimi.

Tavo krepšelis

Tavo krepšelis tuščias.
Grįžti į parduotuvę.
Ačiū, jog su mumis susisiekei! Atsakysime per 24 val. Ačiū, jog prisijungei prie mūsų bendruomenės! Ačiū! Informuosime tave el. paštu, kai tik prekė vėl pasirodys prekyboje. Maksimalus galimas prekės kiekis jau pridėtas Liko tik viena prekė! Liko tik [num_items] prekės!